25 / 04 / 2024

Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı askıda!

Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı askıda!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı'nı askıya çıkardı. Yıllardır tartışılan gölet projesinin imar planları 1 ay askıda kalacak. 



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal’ın Başakşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlatılıp kamuoyunda tepkilere neden olan Bahçeşehir Gölet’ini de içine alan Gölet Projesi’nin iptal edilen imar planları askıya çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından revize edilen imar planları 11 Ocak 2018 tarihinden itibaren, itirazlar için 1 ay süreyle askıda kalacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bahçeşehir Göleti'ni de içine alan 43.3 hektarlık alanı yeniden planlanarak, yasal süreci yeniden başlatılmış oldu. Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı teklifi Bakanlık tarafından 4 Ocak'ta onaylanmıştı.


Hürriyet Gazetesi'nden Fatma Aksu'nun haberine göre, Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı, projenin yapılacağı alanın tamamı Başakşehir Belediye Başkanlığı mülkiyetinde olması nedeniyle, mahkeme kararları doğrultusunda, alandaki kullanım kararlarının mevzuata uyumlu olmasını sağlamak için hazırlandı. Yeni planda, "Terk alanları kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz" hükmü getirildi. Ancak buna karşılık, ticaret alanlarında 0.05 olan emsal değeri, 0.23’e çıkarılarak inşaat alanı artırıldı. Yani yapılan terkler, böylelikle inşaata kazandırılmış oldu. Dava konusu parsellerin, "Gölet, Spor, Turizm ve Rekreasyon" kullanımlarını, mevzuata uyumlu hale getirdi.


Yeni plan ise bazı parseller, tescil harici alan olarak kamuya terk edilmesi koşuluyla, "Park Alanı" olarak planlandı. Park alanı olarak gösterilen alanda sadece Gölet alanı, yaya gezinti yolları, yeşil alan, kent mobilyaları (Oturma grubu, köprü, iskele, çeşme, süs havuzu, tuvalet, çöp kutusu, aydınlatma elamanı, spor aletleri) temalı çocuk parkları, açık spor alanları, açık otopark yer alacak. Park alanları bedelsiz, tescil harici alan olarak terk edilmeden, ticaret alanında uygulama yapılamayacak.

 

Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı askıda!


Yeni plan hükümleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Gölet, Spor, Turizm ve Rekreasyon" kullanımlarının yer aldığı bölgeyi yeniden düzenledi. Teklif planda, Park, Gölet Alanı, Meydan, Yaya Gezinti Yolu, 15 ,12 ve 10 metre genişliğinde Taşıt Yolları, İSKİ Hizmet Alanı, Teknik Hizmet Alanı (T.H.A.), Ağaçlandırılacak Alan, Dere Mutlak Koruma Kuşağı Otopark, Metro Hattı, Devlet Demiryolları Hattı, Teknik Altyapı Alanı ve inşaat alanı emsali 0.23, yükseklik de en çok 6.50 metre olmak koşuluyla, sadece lokanta, kafeterya, mağaza ve dükkanların yer alabileceği “Ticaret Alanı” lejantları olarak planlandı. Ticaret alanında birden fazla yapı yapılacak.


Yeni imar planı ile birlikte binaların her biri için maksimum taban alanı, ticaret alanının yüzde 5’ini geçmeyecek. Bu alanda maksimum Taban Alanı Kat Sayısı (TAKS): 0.35 olup, binalar arası çekme mesafeleri serbest olacak. Bodrum katında yer alan ve tek başına bağımsız bölüm oluşturmayan, ticari kullanımlı bağımsız bölümün bürüt alanını aşmayan depo amaçlı eklentiler emsal harici olacak. Her bağımsız birin için maksimum bir adet depo amaçlı bodrum yapılabilecek.


Özel proje alanı ilan edildi

Bakanlık tarafından imar planı revizyonu yapılan yaklaşık 774 hektarlık alan, “Özel Proje Alanı” olarak belirlenmişti. Kuzey Marmara Otoyolu Bağlantı yolları ile TEM Otoyoluna bağlanacak alanın içerisinden Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Raylı sistem hattı yanısıra, Halkalı-Kapıkule banliyö hattı geçiyor. 


Yeni Gölet Bölgesi Revizyon İmar Planı askıda!


CHP'li Yılmaz, İçişleri Bakanı'na ihbarda bulundu


Yeni imar planı İBB'nin dünkü oturumunda konu oldu. CHP’li İBB ve Başakşehir Belediyesi Meclis Üyesi Zeynel Yılmaz, söz konusu Gölet Projesi’ne ilişkin yargı kararlarına rağmen inşaatın devam ettiğini söyleyip, belediyenin suç işlediğini öne sürdü. Yılmaz, "Daha önce bir pompayla yapılan inşaat şimdi 3 pompayla yapılıyor. Bütün mahkeme kararlarına rağmen hala inşaatı durdurmuyorsanız, suç işliyorsunuz. Sayın İçişleri Bakanı’na açıkça ihbarda bulunuyorum. Proje, daha önceki belediye başkanı Mevlüt Uysal döneminde yapıldı. Yeni başkan Yasin Kartoğlu 3 aydır orada ve hala o inşaat hakkında bir işlem yapılmadı. Mevlüt Bey, Büyükşehir’e gelirken, 6 metro ihalesini iptal etti. Eğer geçmişte yapılmış bir yanlışlık varsa iptal edilmesi gerekir. Başkan, bu projeyi de iptal etmeli. İçişleri Bakanı madem ki, kanunları uymadığı için 2 tane belediye başkanını görevden alıyorsa, belgelerle sunuyorum, İçişleri Bakanı’nı görevini yapmaya davet ediyorum. Mahkeme ‘Bu ihale yanlıştır’ diye karar vermişse bu ihale nasıl devam edecek" ifadelerini kullandı.


AK Partili Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet ise yanıt olarak "Tebligat yapılmış, inşaat devam ediyorsa, mahkeme orada" dedi. 

 


Geri Dön