20 / 04 / 2024

Yeni sitelerde aidat, kira ile yarışıyor!

Yeni sitelerde aidat, kira ile yarışıyor!

Türkiye’de artan gıda fiyatları, akaryakıt fiyatları yanında aidatlar da göze batmaya başladı. Kimi sitelerde bir kira değerine ulaşan aidatlarla ilgili Reidin’in yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı.



Türkiye’de artan gıda fiyatları, akaryakıt fiyatları yanında aidatlar da göze batmaya başladı. Kimi sitelerde bir kira değerine ulaşan aidatlarla ilgili Reidin’in yaptığı araştırmada İstanbul’da metrekare başına aidat fiyatı  Ankara  ve İzmir’in üzerinde. Maksimum aidat rakamlarında ise İstanbul Avrupa yakası 13,16 liralık değerle ilk sırada. Bunu 9,44 liralık fiyatla Ankara, 7,54 ile Anadolu yakası ve 4,01 TL ile  İzmir  takip ediyor.


Emlak danışmanlık ve araştırma şirketi Reidin’in araştırmasına göre İstanbul’da Site Aidatları metrekare fiyatı Ankara’nın 2 katına yaklaştı. 2014 yılı sonu esas alınarak yapılan ‘Konut Projeleri Aidat Değerleri’ araştırmasına göre aidat için ortalama İstanbul Anadolu yakasında 2,10 TL, Avrupa yakasında 2 TL ödeme yapılıyor. Bu rakam Ankara’da 1,20 lira. İzmir’de ise 1,50 lira seviyesinde. Maksimum aidat rakamlarında ise İstanbul Avrupa yakası 13,16 liralık değerle ilk sırada. Bunu 9,44 liralık fiyatla Ankara, 7,54 ile Anadolu yakası ve 4,01 TL ile İzmir takip ediyor.


İstanbul özelinde ise ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Güngören 1,02 TL/m² ile en düşük değere sahipken, 5,6 TL/m² ile Beşiktaş en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe konumunda. Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek durumda. Araştırmaya göre 5,6 liralık metrekare fiyatına göre Beşiktaş’ta 100 metrekarelik bir evin aidatı 560 lira. Uzmanlara göre dünyada konut fiyatı en çok artan ülke Türkiye’de bir de aidat probleminin oluşması sektör açısından kronik problem oluşturabilir. Bu sebeple bunun kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, “En büyük seferberlik kentsel dönüşüm aidat sebebiyle amacından sapmalar yaşayacak. Nitekim mahalle sakini yeni lüks binasında aidat sebebiyle oturmamayı tercih edecek. Bu da o kişinin doğup büyüdüğü yerlerden kopmasına sebep olacak. Devlet bu sebeple önlem alabilmeli.” şeklinde değerlendirdi.


ARTIK MİNİMUM AİDAT 200 TL!


Aidat konusunun marka projelerde ev satmada bile dezavantaj oluşturmaya başladığını kaydeden Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, İstanbul’da artık en düşük aidat fiyatının 300 liraya dayandığını belirtti. “Dikkat edin. Bu bedellere ısınma masrafları dahil bile değil.” diyen üst yönetici, Avrupa’da daha çok müstakil konut olduğu için aidat mevzuunun bahis edilmediğini söyledi. Erilkun, Türkiye’de artık kontrolden çıkan aidatlara devletin de müteahhitlik sektöründe kazancı bulunduğu için müdahil olmadığını ifade etti.



Zaman





Geri Dön