20 / 04 / 2024

Yeni yasa ile ev fiyatları artacak!

Yeni yasa ile ev fiyatları artacak!

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşması durumunda Bina Deprem Yönetmeliğine göre şişen, çöken veya sıvılaşan zeminler üzerine inşa edilen en basit yapılar bile ‘tasarımın gözetimi ve kontrolü hizmetine’ tabi tutulacak...



 

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasalaşması durumunda en basit yapılar üzerine inşa edilen yapılar bile tasarımın gözetimi ve kontrolü hizmetine’ tabi tutulacağı bildirildi.

Aydınlık'tan Sıla Kemahlı'nın haberine göre; 14 kent, 80’in üzerinde ilçe, 512 köyün doğrudan deprem fay hatları üzerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye’de toprakların yüzde 30’u ise sıvılaşan, çöken veya şişen zeminler üzerine bulunuyor. Yeni düzenlenecek yasa ile tüm yapılar “tasarımın gözetimi ve kontrolü hizmetine” tabi olmak zorunda kalacak. Bu hizmeti yararlanmak isteyenler 100 bin TL'ye kadar ücret ödeyecek. Yasa ile daire fiyatlarında artış bekleniyor.

Ak Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi. Kanunun Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Kanunun yasalaşması durumunda Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre sıvılaşan, çöken veya şişen zeminler üzerine oturan en basit yapılar dahi “tasarımın gözetimi ve kontrolü hizmetine” tabi olacak. Türkiye’de toplam 19 mühendis tarafından tasarım gözetim hizmeti sağlanacak. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, küçük bir ahır yapacak kişinin dahi bu düzenlemeye tabi tutulacağını dile getirerek, “kişiye özel düzenleme” dedi. Alan, bu hizmet için 60 ila 100 bin lira arasında fiyat verilmesine tepki gösterdi.

‘DİĞER MÜHENDİSLERDEN FARKLARI YOK’

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nde basınla buluşan Alan:

“Yılda 150 ila 200 bin yapı yapılıyor. Bunların çoğu riskli alanlarda. Van’da bir ahır yapacak olsanız dahi bu hizmeti satın almak zorundasınız. Bir bina için mimara, jeoloji mühendisine ve diğer mühendislere projeler çizdiriliyor. Ardından yapı denetimden 4 kişi bunları kontrol ediyor. Eğer zemin riskli ise tasarım gözetimcisinden de hizmet almak zorunda kalıyorsunuz. Bu mühendisler diğerlerinden farklı bir iş yapmıyor. Bu yasa ile bazı evlerin fiyatları da artacak.”

Ali Özgül: Malatya'da ev fiyatları artacak!


Geri Dön