18 / 04 / 2024

Yeni yasa ile yabancıya konut satışı yüzde 30 artar!

Yeni yasa ile yabancıya konut satışı yüzde 30 artar!

Realty Co. Dünya Başkanı Fatih Elibol, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hakkında açıklamalarda bulundu. Elibol, yeni yasa ile yabancılara satışın yüzde 30 oranında artacağını söyledi. 




İngiltere'de kurduğu gayrimenkul danışmalık şirketi Reality Co. ile 5 kıtada ve 47 ülkede gayrimenkul pazarlaması yapan Realty Co. Dünya Başkanı Fatih Elibol, işletme tipi franchise sistemini ilk kez gayrimenkule uyarladı.  Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre, Elibol, yabancı gayrimenkul yatırımcısının Türkiye'ye bazı fırsatçılar tarafından istismar edildiğini ve küstürüldüğünü ifade etti. Elibol, "Ancak gayrimenkul yasası ile her şey şeffaf olacağı için kimse dolandırılamayacak ve yabancılar korkmadan gayrimenkul yatırımı yapabilecek. Bu yasa sayesinde yabancılara satış yüzde 30 artar." dedi.


Fatih Alibol, AA muhabiri Uğur Aslanhan'a Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe açılan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu.


Elibol, Türkiye'de gündemde olan ve gayrimenkul yasası olarak bilenen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'e danışmanlık hizmeti veriyor. Elibol, yasayla ilgili en çok eleştirilerden birisinin komisyon ücreti olduğuna ikkat çekti ve genelde insanların bu yönetmelik taslağını okumadan eleştirdiğini söyledi. Elibol, "Bugün Türkiye'de dünyanın en iyi gayrimenkul yasası yapılmaya çalışılıyor. Dünyadaki tüm örnekler inceleniyor, bunlar ele alınıyor ve Türkiye için en iyisi oluşturulmaya çalışılıyor." dedi. 


Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'i ile vatandaşın en doğru şekilde alım yapabilmesi sağlanmaya çalışılıyor.  Elibol, bugün İngiltere'de bir gayrimenkulün alım süresinin 6-8 hafta arasında alınabildiğini, Türkiye'de bu sürenin bir gün olduğunu söyledi. Elibol, Türkiye'de şu anda online konut satışı yapılması konusunda çalışmalar yürütüyor. Elibol konuya ilişkin olarak, "Gayrimenkul yasası sayesinde artık her şey şeffaf olacak. Kimse kafasına göre bir marka veya tabelanın altına girip, 'ben gayrimenkul danışmanıyım' diye gezemeyecek, gayrimenkul danışmanlığı yapamayacak. İngiltere'de hizmet bedeli yani komisyon oranı yüzde 1,5 ila yüzde 3 arasında." açıklamasında bulundu.


"Dolandırıcılığın önüne geçilecek"

Fatih Elibol, gayrimenkul satışlarında devletin çok ciddi vergi kaybı olduğunu ve çok sayıda satışta konutun fiyatının düşük beyan edildiğini söyledi. Mal sahibi kadar emlakçıların da kabahatli olduğunu belirten Elibol, "Zaten artık gayrimenkullerde esas değerin beyan edilmesine ilişkin çalışmalar var. Bununla ilgili çok şey yapılıyor. ABD ve İngiltere'de bununla ilgili çok örnek var ve bu konularda çalışmalar sürüyor." dedi. 


Elibol, yeni yasayla emlakçıların artık belirli bir sertifikaya sahip olacağını belirtti. Elibol, "Bu sertifika devlet tarafından verileceği için kişi emlakçı sorumluluk taşıyacak. Kimse kafasına göre bu işi yapamayacak. Değerlenmemiş hiçbir gayrimenkul satılmamalı ve bunun üzerinde çalışılıyor. Böylece gayrimenkulün gerçek değeri ortaya çıkacak ve her şey yasal olacak. Dolandırıcılığın önüne geçilecek, tüketicilerin mağduriyeti ortadan kalkacak, devletin vergi kaybı önlenecek. Biz hep emlakçıları konuşuyoruz ama konut sahipleri de yanlış yapabiliyor. Bundan sonra devlet tarafından verilen gayrimenkul sertifikasına sahip emlakçı (gayrimenkul danışmanı) olmadan kimse gayrimenkulünü satamayacak. Bunlara bir hizmet bedeli ödenecek ama bunlar tüketicinin hakkını hukuku koruyacak." ifadelerini kullandı. 


"Yabancıda güven sağlanacak"

Yabancı gayrimenkul yatırımcısının mağdur edildiğini ifade eden Elibol, Türkiye'ye gelmekten vazgeçen çok sayıda yatırımcı bulunduğunu belirtti. Elibol, "10 liralık gayrimenkul 100 liraya satılarak yabancılar küstürüldü. Ancak gayrimenkul yasası ile her şey şeffaf olacağı için kimse dolandırılamayacak ve yabancılar korkmadan gayrimenkul yatırımı yapabilecek. Bu yasa sayesinde yabancılara satış yüzde 30 artar." açıklamasında bulundu.


"Yüksek döviz kuru yabancıların iştahını artırıyor"

Döviz kurunun artmasının, gurbetçilerin kolay ev sahibi olmasına olanak sağladığını belirte Elibol, "Yabancı Türkiye'ye güveniyor. Her yıl büyüyen bir ülkeyiz, sıkıntıları çok hızlı atlatıyoruz ve siyasi istikrarımız var. Yabancıya satış bundan sonraki yıllarda da her sene yüzde 10-15 civarında artarak devam edecektir." dedi.

 


Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı!

 


Geri Dön