20 / 04 / 2024

Yeni Zigana Tüneli'nin havalandırma sistemi Avrupa'da ilk olacak!

Yeni Zigana Tüneli'nin havalandırma sistemi Avrupa'da ilk olacak!

Türkiye'nin mega projelerinden biri olan ve yapımı devam eden Trabzon-Gümüşhane yolundaki Zigana Tüneli, havalandırma sistemleriyle Avrupa'da bir ilk olacak.



Trabzon-Gümüşhane kara yolunda yapımı devam eden Yeni Zigana Tüneli Projesi hakkında detaylar gelmeye başladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; dev projenin havalandırma sistemleri Türkiye'de ve Avrupa'da ilk kez dikey şaft yapılarıyla inşa edilecek.

Nisan 2016'da çalışmalara başlanan proje, yerin yaklaşık 700 metre altında 24 saat süren çalışmalarla inşa ediliyor.

Mevcut güzergahı 8 kilometre kısaltması ve Trabzon ile Gümüşhane arasındaki ulaşım süresini 40 dakikaya düşürmesi hedeflenen tünelin, ulusal ve uluslararası ekonomiye de katkı sağlaması bekleniyor. 

Tünel tamamlandığında çift tüp 29 kilometre uzunluğunda olacak ve bölgede yatırım yapacak girişimciler açısından da lojistik maliyetlerini azaltacak. Ek olarak Yeni Zigana Tüneli'nde uygulanacak havalandırma sistemi de arazi koşullarına göre tasarlandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve yüklenici firma yetkililerinden edinilen bilgilere göre; kazı ve destekleme imalatı olarak her bir tüpte yüzde 74,5'lik, kaplama betonu imalatı olarak da her bir tüpte yüzde 50'lik kısım tamamlandı.

Tünelin havalandırma sistemleri, kara yolları tünellerinde Türkiye'de ve Avrupa'da ilk defa uygulanacak dikey şaft yapılarıyla inşa edilecek. Coğrafi yapıya uygun olarak tasarlanan sistem ile güzergah boyunca üç farklı konumda kirli ve temiz hava olmak üzere, 6 dikey havalandırma şaftı yapılacak.

Tasarlanan üç havalandırma istasyonu ile eşit dört parçaya bölünecek tünel işletme maliyetleri açışından daha faydalı havalandırma sistemi ile hizmete açılacak. 

Hava değişim istasyonları için yüzeydeki arazi koşullarının ve mevcut kara yolu ulaşımının en uygun olduğu bölgeler belirlendi.  Klasik delme ve patlatma yönteminin zor ve zaman alıcı olmasından dolayı yapım hızı ve iş güvenliği daha üst düzeyde olan yükselerek delen şaft makinesinin RBM (Raise Boring Machine) kullanılmasına karar verildi. 

Bu yöntemle ile birlikte Gümüşhane ve Trabzon yönünden inşa edilecek havalandırma istasyonları kirli hava şaftları için 513 metre şaft kazısı yapıldı.

Yeni Zigana Tüneli kuzey-güney aksındaki önemli bir ulaşım ağı olacak!


Geri Dön