26 / 04 / 2024

Yenibiriş'in gayrimenkul raporu: Sektörde bin 500 kişi aranıyor!

Yenibiriş'in gayrimenkul raporu: Sektörde bin 500 kişi aranıyor!

2011’in yeniden büyüme yılı olarak nitelendirildiği gayrimenkulde iş ilanları hızla artıyor. Yenibiris.com verilerine göre çalışan ihtiyacı yüzde 110 artmış durumda. Sektörde en çok satış danışmanı aranıyor





Son beş yılda özellikle nitelikli konut projelerinin çoğalması da gayrimenkul sektörüne ilgiyi artırdı. Yapı-inşaat sektörüyle birlikte gayrimenkulde 1 milyon 910 bin kişi çalışıyor. Bu yıl yüzde 6-7 oranında büyümesi beklenen sektörde, iş ilanları ve başvurular önemli oranda yükseldi. İlanlar son 6 ayda yüzde 110 oranında artarken, başvurulardaki artış ise yüzde 257 oldu. Yenibiris.com verilerine göre sektörde şu dönemde bin 500 kişi aranıyor. Bunun yanı sıra teknik ara eleman sıkıntısı gayrimenkulde de var. Üst düzey yönetici, mimar ve mühendislerden oluşan taraf ile işçi kesimi arasında köprü görevi yapacak teknikerlere ihtiyaç duyuluyor. 

 

Danışmanların sorunu ücretlendirme


Sektörde en çok gayrimenkul satış danışmanına ihtiyaç duyuluyor. Bu kişilerde aranan başlıca kriterler ise etkili insan ilişkileri kurabilmek ve bunu ilerletebilmek, teknolojiyi sevmek, kurumsal yapıya bürünebilmek, dış görünüşüne önem vermek  ve ekip çalışmasına uyumlu olmak. Satış danışmanlarının en büyük sıkıntısı ise sadece prim sistemiyle çalışmaları. Sektörün uzmanlarına göre ilk 6 ay kendini idare edecek sermayesi olanlar ileride çok yüksek kazanç elde edebiliyor. 


İstikrarlı büyüme yakaladı


2011 yılının sonu ve bu yılın ilk çeyreğinde kentsel dönüşüm alanları, 2B Kanunu ve Mütekabiliyet Yasası sektörde en çok konuşulan konulardı. Yasanın yanı sıra kentsel dönüşüm, depreme karşı güçlendirme çalışmaları, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı uygulamaların sektörü daha da hareketlendirmesi bekleniyor.  


İstihdam açısından geçtiğimiz yılı iyi geçiren sektör 2012’ye hızlı başladı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Yenibiriş Dünyası’na yaptığı açıklamada kriz sonrası yeni dönemde sektörün, uluslararası yatırımcıların gözdesi olarak istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme yakaladığını söyledi. 2012’nin ilk üç ayında, önceki yıla göre çok daha pozitif bir tablo yaşandığını söyleyen Gökkaya, bu yıl temkinli bir büyüme bekliyor ve yeni yasa ve gelişmelerin yanı sıra sektörde kurumsallaşma arttığı takdirde büyüme ve yabancı yatırımların artacağını belirtiyor.  


Yenibiris.com bazı sektör oyuncularına istihdam planları ve 2012’yle ilgili öngörülerini sordu:


700 kişiyi istihdam edeceğiz


Realty World Eğitim ve Franchise Yöneticisi Gürkan Akkuş, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı: 


Gayrimenkul pazarlama sektörü ülkemizde özellikle son 10 yılda hızla büyüdü. 2000 yılında emlakçı üzerinden yapılan işlemlerin payı yüzde 20 iken, artık bu oran yüzde 52 oldu. 2015’te yüzde 30’lara düşmesi bekleniyor. Hem ciro hem çalışan sayısı olarak bu kadar büyüyen bir sektörün en büyük sıkıntısı insanların gayrimenkul danışmanlığını meslek olarak görmemesi. Sabit maaş yerine prime dayalı olması da istihdamla ilgili en büyük sıkıntı. Türkiye ve KKTC’de bulunan 161 franchise ofisimizde toplam 1300 emlak danışmanı çalışıyor. Hedefimiz yıl sonunda 220 franchise ofis sayısına ulaşarak danışman sayımızı 2000’e çıkarmak.


Deneyimsiz yeni mezunları alıp eğitim veriyoruz


Remax Pusula Broker’ı Zeynep Tezcan ise gayrimenkul sektöründe eğitimin önemini vurguladı: 


RE/MAX’ın Türkiye’de 230 ofisi, 2 bin civarında danışmanı var. Gayrimenkul aracılık hizmetlerinin bizler gibi kurumsal firmalar tarafından yönetilmesine doğan ihtiyacın nedeninin gelişen teknoloji ve bilgi çağında artık hizmetin hızlı sonuç vermesi beklentisinin olduğunu düşünüyorum. Biz danışmanlarımızı A’dan Z’ye eğitiyoruz. Deneyimsiz yeni mezunlar RE/MAX Pusula’da 3 ayrı modelde kendilerini geliştirebilir: Saha danışman stajyeri, ofis içi stajyeri ve gayrimenkul danışmanlığı stajyeri.


Kalifiye elemanlar kapışılıyor

 

Hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu ise sektöre dair öngörülerini şu şekilde anlattı: 

Yeni projelerin ardı ardına yükselmesi, ikinci el gayrimenkul pazarını da hareketlendiriyor. Bu yıl kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Yasası gibi unsurlar doping etkisi yaratacak. Birçok yan sektör de olumlu etkilenecek. Yılın üçüncü çeyreğinde sektörün ve buna bağlı istihdamın üst seviyelere tırmanacağını düşünüyorum. Şirketimizde 65 kişi çalışıyor. Ağırlıklı olarak saha satış ve telemarketing departmanlarında elemanlarımız var. Geliştirdiğimiz iPhone ve Android işletim sistemine özel uygulamalarla ilan aramayı daha kolay hale getirdik. Artık ziyaretçiler sokak sokak gezmeden, bilgisayarlarından, tabletlerden, cep telefonlarından kolaylıkla birden çok eve bakabilecek, kıyaslayabilecek ve kesesine uygun konutu bulabilecek. Ayrıca benzersiz bir uygulamayı hayata geçirerek günlük kiralık kategorisini yayına aldık. Tatil bütçesi olmayanları, otelin bir odasıyla sınırlı kalmak istemeyenleri, farklı bir tatil yaşamak isteyenleri bu sayfada buluşturuyoruz. 


Gayrimenkul sektöründe en çok aranan pozisyonlar:


Satış danışmanı 

Değerleme uzman yardımcısı

Portföy yetkilisi

Ön muhasebe elemanı 

Teknik ofis mühendisi 

Yönetici asistanı




Geri Dön