24 / 04 / 2024

Yıkılacak evde kiracı hakları!

Yıkılacak evde kiracı hakları!

Kira sözleşmesi süresi henüz dolmayan taşınmazları yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi durumunda sözleşme feshedilebiliyor. Peki, yıkılacak evde kiracı hakları nelerdir?



Yıkılacak evde kiracı hakları!

Kira sözleşmesi süresi henüz dolmayan taşınmazlar kanunda belirtilen bazı istisnai durumlarda tahliye edilebiliyor. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise;


Belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor. Peki, yıkılacak evde kiracı hakları nelerdir?


Ev sahibinin yazılı ihtarı sonrasında kiracının belirlenen tarihte evi tahliye etmesi gerekiyor. Bu süreçte gerçekleşen zorunlu tahliyeden sonra, depozito iadesini engelleyecek herhangi bir durumun olmaması halinde depozito geri iade edilebiliyor.


Kanunen güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.



Kentsel dönüşümde kiracı hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön