26 / 04 / 2024

Yıl sonu enflasyon, faiz, büyüme ne olur? Seçim sonrası beklentiler neler? İşte uzmanların tahminleri

Yıl sonu enflasyon, faiz, büyüme ne olur? Seçim sonrası beklentiler neler? İşte uzmanların tahminleri

Ekonomistlerin 2023 yılına ilişkin büyüme, enflasyon ve faiz beklentileri neler? 28 kurum ile yapılan ankete göre, küresel faiz artışları ve resesyon endişelerinin yanı sıra seçim ortamı da Türkiye ekonomisi ve piyasaların seyrinde etkili olacak



2023 yılına ilişkin büyüme beklentileri yüzde 0,9 ile yüzde 4,1 bandında yer alıyor. Reuters'ın 28 kurumla yaptığı ankete katılan kurumlar, 2024 yılında da Türkiye ekonomisinin benzer bir performans göstererek yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyor. Hükümetin eylül ayında açıkladığı Orta Vadeli Programı (OVP) tahminlerine göre, ekonominin bu yıllarda sırasıyla yüzde 5 ve 5,5 oranlarında büyümesi öngörülüyor.

Yıl sonu enflasyon, faiz, büyüme ne olur? Seçim sonrası beklentiler neler? İşte uzmanların tahminleri

 Dunya.com’da yer alan habere göre, Türkiye ekonomisi 2022'nin ilk yarısında yüzde 7,5’un üzerinde büyürken, Türk Lirası’nda değer kaybı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı gündemdeydi. Enerji piyasasındaki fiyat artışlarının da etkisiyle enflasyon yüzde 85'in üzerine çıktı. İktidar bu dönemde, cari fazla odaklı kredi ve büyüme politikalarının yanı sıra düşük faiz politikası uyguladı.

2022 yılının 3. çeyreğinde ise ekonomi küresel faiz artışları ve resesyon endişeleri nedeniyle dış talebin zayıflaması sonucu yüzde 3,9 büyüdü. Anketteki medyana göre ekonominin 2022 yılında hükümetin beklentilerine paralel yüzde 5 büyüdüğü tahminine yer verildi.

YIL SONU ENFLASYON NE OLUR?

Geçen yıllardan beri devam eden TL'nin değer kaybının gecikmeli etkileri ve enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle enflasyon 24 yılın zirvesine çıkmıştı. Ancak son aylarda baz etkisi ve stabil seyreden döviz kurları nedeniyle enflasyon düşüşe geçerken, bu yıl sonunda yüzde 42, 5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ankete katılan kurumlar, 2024 yıl sonunda ise enflasyonun ancak yüzde 26.4'e gerileyeceğini öngörüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön