26 / 04 / 2024

Yıldırım Yapı, Bomonti'nin çehresini değiştirdi!

Yıldırım Yapı, Bomonti'nin çehresini değiştirdi!

Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Kubilay Yıldırım, "Seçimlerden sonra Eylül ayı gibi sektörün eski gücüne kavuşacağını düşünüyoruz" dedi...



Yenibirlik'te yer alan habere göre; Bomonti’nin çehresini değiştiren estetik binaların altındaki marka Yıldırım Yapı Grubu... Yıldırım Yapı Grubu’nun 3. kuşak temsilcisi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İç Mimar Kubilay Yıldırım ile hem projelerine hem sektöre dair bir röportaj gerçekleştirdik. Kubilay Yıldırım genç ve başardı bir yönetici, 45 yıllık aile şirketini geleceğe emin adımlarla taşıyor.

Yıldırım Yapı Grubu’nu sizden biraz dinleyebilir miyiz?
Bir aile şirketiyiz biz. 1972 yılından beri faaliyet gösteren bir firma, geçmişi çok eski... Biz 3. kuşak temsilcisi oluyoruz. Şimdiki müteahhit firmalara baktığımız zaman çoğunun yeni kurulduğunu görüyoruz, aralarında 5 yıllık firmalar var mesela... Tecrübe konusunda eksiklikleri olduğu için maalesef ilerde sıkıntı yaşıyorlar. Bizim 45 yıllık bir geçmişimiz var. Bu zamana kadar hep İstanbul’da, merkezi bölgelerde faaliyet gösterdik. Bomonti bölgesine de 2006 yılında geldik. Ancak 2006’dan 2009 yılma kadar sözleşme aşaması tamamlandı.

Yeni projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yeni planladığımız 2 proje var. Biri Beyoğlu, Piripaşa Mahallesi’nde. Orada gecekondular var, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapmaya devam ediyoruz. İki adamız var, birinci ada 480 adet dairelik bir ada; orada sözleşme aşamasında yüzde 80’lerdeyiz. Bir de hemen onun yanında ikinci bir adamız var, orada da 550 daire planlanıyor, oradaki sözleşmelerde de yüzde 40’a geldik.

Kentsel dönüşüm yasasından faydalanılacak. 2019 yılında başlamayı planlıyoruz. Bir de son 10 yıldır devam ettiğimiz gibi yine Bomonti bölgesinde bir projemiz olacak. 5 adanın birleşiminden oluşan bir proje. O projeye de Kuleli Evleri 5 Ada ismini verdik. O projemize de sene sonunda başlamayı planlıyoruz. 5 Ada projesi, Akaretler’de uygulanan mahalle kültürünü tekrar yaşatmayı planladığımız bir proje olacak. İnsanların evinden inip çok rahat bir şekilde alışveriş yapabileceği, sokaklarda yürüyüp, bisiklet kullanabileceği mahalle konseptinde bir proje olacak. Orada da 450 daire olmasını planlıyoruz. Yatay mimariyi savunduğumuz için bundan öncekiler gibi bu projede de çok katlı yerine az katlı yapılaşmayı, yatay mimari benimsemeyi düşünüyoruz.

Satışlarınız nasıl gidiyor? Yıldırım Yapı Grubu son 10 yıldır Kuleli Evleri projelerini Bomonti’de devam ettiriyor. Şişli-Bomonti şehrin merkezinde bir yer, birçok insanın oturmak istediği bir alan burası.
Çünkü Beşiktaş, Meddiyeköy, Nişantaşı, Taksim gibi birçok noktaya çok yakın mesafede. Bütün bu semtlerin kesişim alanı içerisinde. Bu nedenle merkezi oluşundan dolayı satış problemi yaşamıyoruz. Bugüne kadar satış problemi yaşamadık ama son bir yıldır durgunluk söz konusu.

‘Birlikten Güç doğacak, Türkiye kazanacak’ kampanyasına hangi projeler ile katılım gösterdiniz? Kampanya satışlara olumlu yansıdı mı?
İndirim kampanyasına Kuleli Evleri Bomonti ve Kuleli Evleri Poyraz E projelerimizle birlikte katildik. İndirim kampanyamız: yüzde 20 indirim, aynı zamanda 60 ay, yüzde 0; 120 ay, yüzde 0 faiz oram şeklinde...

Kampanyanın olumlu bir etkisi oldu tabii. Kampanyanın duyurulduğu ilk haftada satışlarımızda yüzde 30-40’lık bir artış oldu. Kampanya ilk açıklandığı zaman satış ofisine gelenlerde, arayanlarda ve direkt satışlarda artış gözlendi.

Genel olarak sektörün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnşaat sektöründe belirli dönemler vardır. Belli dönemlerde durgunluk olur, belli dönemlerde açılır. Şöyle söyleyeyim; sene içerisinde Nisan-Mayıs-Haziran ortalarına kadar iyi geçer, ikinci dönem dediğimiz Eylül Ekim Kasım aylan da iyi geçen aylardır. Bu aylarda iyi geçmesi gerekirken biraz düşüş oldu. En son konut faiz oranlarının düşmesiyle yemden bir hareketlenme oldu. Biliyorsunuz Haziran ayının sonunda seçimler var, o seçimlere kadar biraz hareketlilik olur. Seçimlerden soma, Eylül ayı gibi tekrar işlerin eski durumuna geleceğini düşünüyoruz.

Erken seçim kararı hakkında ne söylemek istersiniz?
Tabii ki seçimin erkene alınması ve Haziran ayında olmasından memnunuz, çok daha iyi oldu.

Yabancıya satış oranlarınız nasıl?
Yabancıya satışlarımızda yüzde 20’lik bir oranımız var. 10 tane müşteriden 2 tanesi yabana oluyor. Aslına bakarsanız çok iyi bir oran... Genelde Irak vatandaşı, İran vatandaşı, Azerbaycan vatandaşı müşterilerimiz bulunuyor... Arap ülkelerinden vatandaşlara satış oranımız da yüksek...

Döviz artışı yabancı yatırımcıya olan satışları artırıyor mu?
Döviz yükseldiği zaman yabancıya satışlarımızda bir artış oluyor, hatta işler düşüyor ama bazen de döviz yükseldiği için dolar’ım, euro’sunu bozdurup daire alan sayısı da çok oluyor.."Dövizin yükselmesi olumlu bir durum değil, tüm sektörlere zarar veriyor ama böyle artıları da olabiliyor.

Anadolu’da yatırımlarınız olacak mı?
Anadolu için önümüzdeki 5 yıl için planlamamız var. Bir taslak oluşturmaya çalışıyoruz. Öncelikle büyükşehirlerden başlayacağız. İstanbul’dan sonra  İzmir  ve  Ankara  planlarımız içerisinde..

Aldığınız arsalar var mı?'
İzmir’de görüşmelerimiz devam ediyor ondan soma da Ankara’ya geçeceğiz.

Satışı devam eden projeleriniz hangileri?
Poyraz 1’de birkaç dairemiz var, Kuleli Evleri Bomonti’de ve Kuleli Evleri Poyraz Il’de dairelerimiz mevcut.

Kuleli Evleri Poyraz II projesinin özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Geçen ay teslim ettiğimiz Kuleli Evleri Poyraz II projemizin satışlar devam ediyor. Binanın inşaatı tamamlandı. Projemiz Bomonti bölgesinde Paşa Mahallesi’nde yer alıyor. Kuleli Evleri Poyraz n projemizin toplam inşaat alanı 9 bin 920 metrekare. 94 adet daire mevcut. Bunların 8’i teraslı daireler, önlerinde teraslan var.

Site özellikleri içerisinde 7/24 güvenlik bulunuyor. Her daireye 1 adet kapalı otoparkı alanı veriyoruz. Site içerisinde fitness alanımız var, cep sinema salonumuz var. En önemli daire özelliklerinden bir tanesi de akıllı ev sisteminin olması.

Dairenize gelmeden daire içerisindeki elektronik cihazları kontrol edebiliyorsunuz, bu da önemli bir özellik. Onun dışında elektrikli araç şarj ünitelerimiz var binanın içerisinde elektrikli aracı olanlar akşam eve geldikleri zaman araçlarım şarj edip, sabah yeniden kullanabiliyorlar. Bu da önemli bir özellik.. .

 Kentsel dönüşüm yasalarla hız kazandı. Süreçten memnun musunuz?
Kentsel dönüşüm konusunda ufak tefek eksiklikler olabilir ama bunu Büyükşehir’e mâl etmek yanlış olur. Daha çok ilçe belediyelerinin eksikleri oluyor. Örneğin Paşa Mahallesinde parselleri hep tek tek yapmak zorunda kalıyoruz. Halbuki bütün adarım imzalarım alıyoruz. Tüm parsellerle kat karşılığı inşaat sözleşmelerini yapıyoruz fakat içerisindeki imarlar hiç uygun olmuyor, ara sokaklar var, çok kötü planlı yapılaşmalar var.. . Aslında Kağıthane bölgesinde olduğu gibi Şişlide de ada bazında dönüşüm olsa çok daha faydalı olacaktır. O da Büyükşehirle alakalı bir konu değil ilçe belediyeleriyle alakalı konular...

Projelerinizde çalıştığınız mimarlar kendi bünyenizdeki mimarlar mı?
Kendi bünyemizdeki mimar arkadaşlarla çizimleri tasarımlan yapıyoruz, onlar uygulamaya sokuyor.
 


Geri Dön