20 / 04 / 2024

Yollar 'akıllanacak' ulaşımda alternatif artacak!

Yollar 'akıllanacak' ulaşımda alternatif artacak!

Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak yaptığı açıklamada gelecek 10 senede yapılacak araçların alternatif motorlara sahip olacağını dile getirerek, "Bunun için enerji yükleme altyapısına ihtiyacımız var." diye konuştu.



Almanya'da "akıllı ulaşım sistemleri" konusunda çalışmalar yürüten Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak, Anadolu Ajansı muhabirine, dijital dönüşümün dünyadaki tüm sektörler gibi ulaşımı da etkilediğini belirtti.

Bu sektörde gelecek dönemde hızlı bir dönüşüm yaşanacağını söyleyen Albayrak, "Çok kısa sürede ulaşım sistemleri dijital dönüşümden pozitif bir şekilde etkilenecek. Bu artık olmazsa olmaz bir konuma gelmiştir." dedi.

Yollar akıllanacak ulaşımda alternatif artacak!

Şahin Albayrak, mevcut ulaşım sistemlerinde araçlardan çoğunun elektrikli olmadığını söyleyerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Şu anki ulaşım araçlarının çoğu elektrikli değil ama önümüzdeki 10 yıl içinde bütün araçlar yeni alternatif motorlara sahip olacak. Yani bunlar pilli araçlar olacak. Piller de hızla gelişiyor.

Pillerin gelişmesiyle sistemlerin kapasitesi büyüyecek, kat edeceğiniz yol iki katına kadar çıkabilecek. Bunun için enerji yükleme altyapısına ihtiyacımız var. İlk aşamada kablolu, bir süre sonra da kablosuz enerji yükleme altyapısına ihtiyacımız olacak."

"Bireysel ulaşım, akıllı şehir sistemlerine entegre edilmeli"


Akıllı ulaşımın sadece elektrikli arabalardan oluşmayacağını dile getiren Albayrak, "Akıllı sistemlerde sadece araba değil, bunun yanında bisiklet olacak, 'scooter'lar olacak veya yeni araçlar çıkacak. Bunların da artık çoğu elektrikli çalışacak. Bireysel araçları kullanacağız çünkü şehirlerimiz yoğunluktan yaşanılamaz hale geldi." dedi.

Çok fazla insanın bir yerden başka bir yere gitmek istediğini ve bunun çok zaman aldığını söyleyen Şahin Albayrak, şöyle konuştu:

"Şehirlerde çok fazla insan saatlerce yolda zamanını harcıyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu, bireysel ulaşım yöntemlerinin akıllı şehir sistemlerine entegre edilmesidir. Bireysel araçlar, şehirlerin ekolojik dengelerini de korur. Şu anki iklim değişikliğiyle birlikte, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki tehdidini biliyoruz.

Bununla birlikte bugünün imkanlarıyla bütün verileri ölçebiliyoruz, anlık hava kalitesini dahi görüp, hava kalitesine göre araçları yönlendirebiliyoruz. Araçların nasıl gitmesi gerektiğini bile onlara söyleyebiliyoruz. Bu sistemler de gelişerek, daha iyi bir noktaya gelecek ve bu da şehirlerin ekolojik dengelerini koruyacak."


Geri Dön