29 / 03 / 2024

Yönetim planında değişiklik!

Yönetim planında değişiklik!

Kat mülkiyetinde yönetim planı, kat malikleri arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen bir nevi binaların anayasasıdır. Peki yönetim planında değişiklik yapılabilir mi? sorusunun cevapları detaylı olarak haberimizde yer alıyor..



Yönetim planında değişiklik


Kat mülkiyetine geçilmede ya da kat irtifakı kurulurken toprak sahibi ve müteahhit arasında düzenlenen Yönetim planı; sonradan diğer kat maliklerinin de istekleri doğrultusunda ortak alınan kararlarla değiştirilebiliyor. 


Tüm kat maliklerini bağlayıcı bir nitelik taşıyan yönetim planı, apartman ya da site yönetimi tarafından kat maliklerinin toplandığı genel kurul toplantısında alınan kararlara istinaden hazırlanıyor. Yönetim planında değişiklik yapılabilmesi için öncelikle kat maliklerinin toplamının beşte dört çoğunlukla oybirliğinin olması gerekiyor. Oybirliği sağlanamadığı takdirde yönetim planı değiştirilemiyor.



Kat malikleri, ileride değişmesi muhtemel olan ve oybirliği ile kararlaştırmayı gerektşrmeyen hususları, yönetim planında mutlak hükümlere bağlamaktan çekinmeleri gerekiyor. Bu gibi hususların, yönetim planında esnek nitelikteki hükümlere bağlanmalıdır. Çünkü Kat Mülkiyetş Kanunu Madde 28'e göre; "..Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır."



Yönetim planının tapuya şerhi!

Yönetim planı ne demektir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön