25 / 04 / 2024

Yönümüzü yenilenebilir enerjiye çevirdik!

Yönümüzü yenilenebilir enerjiye çevirdik!

GEÇEN yıl kamu özel işbirliğinde 1.1 milyar dolarlık petrol arama yatın mı yapıldığını belirten Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri'nin Shell ile Batı Karadeniz'deki yeni sondaja bu yılın ilk aylarında başlayacağını aktardı.



GEÇEN yıl kamu özel işbirliğinde 1.1 milyar dolarlık petrol arama yatın mı yapıldığını belirten Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri'nin Shell ile Batı Karadeniz'deki yeni sondaja bu yılın ilk aylarında başlayacağını aktardı. Yıldız, "Türkiye Petrolleri ve Halliburton şirketi Türkiye'deki kaynakların değerlendirilmesine yönelik iyi niyet anlaşması imzaladı. 


MTA'nın üç boyutlu sismik araştırma yapacak gemisini yeni yılın ilk aylarında denize indireceğiz" dedi. 

Rüzgâr enerjisinin 2014'te zirve yaptığını belirten Enerji Bakanı Yıldız, "Böylece 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithal ettik" dedi. Yıldız, 2015'te yenilenebilir enerjinin payının artacağını vurguladı 


ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir yılda 5 bin 800 MW gücünde 203 adet santralı devreye aldıklarını ve 17 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını söyledi. Böylece kurulu gücün 69 bin 803 MW'a çıktığını aktaran Bakan Yıldız, devreye giren yeni kurulu gücün 2 bin 382 MW'ının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu vurguladı. En fazla rüzgâr kurulu gücünün devreye girdiği yılın 2014 olduğunu söyleyen Yıldız, "Kurulu güç içinde rüzgârın payı ilk defa yüzde 5'i geçti. Bazı günlerde elektrik üretiminin yüzde 10'unu rüzgârdan karşılar hale geldik. Devreye giren santrallarla 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithal ettik" diye konuştu. ABD ile rüzgâr enerjisinde işbirliğine dair mutabakat zaptı imzaladıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, 2014'te ilk defa lisanssız elektrik ve güneş enerjisi üretiminin başladığını aktardı. Elektrik üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 4.3 artarak 238.1 milyar kilovatsaate ulaştığını belirten Yıldız, elektrik tüketiminin de yüzde 3.7 artarak 253.3 milyar kilovatsaate çıktığını ifade etti. 


DENETLEYEN OLACAĞIZ 

Yıldız, enerji alanında özel sektörün önünü açtıklarını belirterek, "Özel sektörün payı elektrik üretiminde yüzde 72'ye, kurulu güçte de yüzde 68'e çıktı. Bu rekabetçi yapı, ihtiyaç duyulun enerjiyi uygun koşullarda alınabilmesini getirdi" dedi. 


Özel sektöre ve sanayiciye güvendiklerini vurgulayan Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "2014'te Kemerköy, Yeniköy, Yatağan ve Çatalağzı Termik santrallarının da olduğu toplam bin 984 MW kurulu gücündeki üretim santralları, 4 milyar 122 milyon dolar bedelle özelleştirildi. İçinde Tunçbilek ve Orhaneli Termik Santralları'nm da bulunduğu toplam 580 MW'lık santralların ihalesi tamamlandı ve devir sürecinde. 990 MVV'lık Soma Termik Santralı'nın ihale süreci devam ediyor. Büyük hidroelektrik santrallarımız hariç, üretim santrallarımızm özelleşme süreci 2015'te devam edecek. Devlet, enerji sektöründe üretici değil, denetleyici olacak." 


AKKUYU TEMELİ ATILIYOR 

Akkuyu nükleer santralı projesinin ÇED raporunun onaylandığını hatırlatan Bakan Yıldız, Mart 2015'te Akkuyu liman projesinin temelinin atılacağını belirtti. Sinop nükleer santralının evsahibi hükümet anlaşmasının 2015'te TBMM genel kuruluna geleceğini belirten Yıldız, "Türkiye ekonomisinin enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazlasına ihtiyacımız var. Bu nedenle üçüncü nükleer santral çalışmaları kapsamında, EÜAŞ ile VVestinghouse ve Çinli şirket SNPTC arasında mutabakat zaptı kasımda imzalanarak münhasır görüşmelere başladık" diye konuştu. 


DOĞALGAZDA HEDEF 78 İL 

2014'te doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpe çıktığını anlatan Bakan Yıldız, bu yılki tüketimin 51 milyar metreküpü bulacağını öngördüklerini söyledi. Bakan Yıldız, "Doğalgaz hattı götürdüğümüz il sayısını bu yıl 74'ten 78'e çıkarmak hedefindeyiz. 2016'da doğalgaz iletim hattının ulaşmadığı hiçbir il kalmayacak" dedi. 


BOTAŞ Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi Projesi'yle ilgili Dünya Bankası ile 400 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandığını da hatırlatan Bakan Yıldız, yıllık 1 milyar metreküp kapasiteli Tuz Gölü Yeraltı Depolama Projesi'nin birinci faz inşaatının 2017'de, ikinci fazın da 2019'da tamamlanarak devreye alınacağını söyledi. Yıldız, "BOTAŞ Marmara Ereğlisi LNG Terminali projesi inşaatına 2015'te başlayıp, 2019'da tamamlayacağız" şeklinde konuştu. 


Sabah Ek


Geri Dön