29 / 03 / 2024

Yunanistan Küçük Çuha Adası’na yerleşenlere ev, arsa ve para verecek! 

Yunanistan Küçük Çuha Adası’na yerleşenlere ev, arsa ve para verecek! 

Yunanistan Küçük Çuha Adası'nı işgale hazırlanıyor. Adaya yerleşenlere ev, arsa ve para verilierek, adanın nüfusu arttırılmaya çalışıyor. 



Yunanistan, Ege Deniz'inde Türkiye'nin 19'uncu adasını işgale hazırlanıyor. Yunan hükümeti Küçük Çuha Adasına yerleşenlere ev,arsa ve para verecek. Adanın kuzeyine ve orta kısımlarına konut inşa edilerek, ada turizme açıldı. 40 lişinin yaşadığı adada Belediye Başkanı olarak atanan Andreas Çarçalakis'in mazbatası yok.

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'ün haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri, emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, “Girit Adası'nın kuzeybatısında bulunan Küçük Çuha Adası yüzlerce yıldır Türk toprağı olup Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir. Yunanistan, Türkiye'ye ait adayı 2004'te yerleşime açtı” dedi.

Küçük Çuha Adası'nın kuzeyine ve orta kısımlarına konut inşa eden Yunanistan, adayı turizme de açtı. 40 kişinin yaşadığı adaya  Girit Adası'nın, Venedik ile yapılan 24 yıllık zorlu bir savaştan sonra Sultan IV. Mehmet döneminde 1669 yılında fethedildiğini, bu ada ile birlikte adanın etrafındaki Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada, adacık ve kayalıkların da Osmanlı Devleti'nin egemenliğine girdiğini vurgulayan Ümit Yalım, şu ifadeleri kullandı:

“Yunanistan, adaya yerleşeceklere ev, arsa ve ayda 500 avro maaş vaat ederek ada nüfusunu artırmaya çalışıyor. Yunanistan, bundan sonraki aşamada, diğer adalarımızda yaptığı gibi Küçük Çuha Adası'na da asker ve silah yerleştirerek, adayı işgal etmeye çalışacak.”

Yalım, Küçük Çuha Adası'nın, Ege Denizi'nden Akdeniz'e geçişi sağlayan Kitira Geçidi'ni kontrol eden, stratejik öneme sahip bir ada olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yunanistan'ın Küçük Çuha Adası'nı işgal etmesi halinde Kitira Geçidi'nin kontrolü tamamen bu ülkeye geçecek ve Türk gemilerinin Ege'den Akdeniz'e geçişleri önemli ölçüde zorlaşacak ve engellenecektir. Yunanistan'ın işgal hazırlığını engellemek için; Bakanlar Kurulu tarafından diplomatik ve siyasi ve işgali önleyici askeri tedbirler alması için TSK'ya direktif verilmeli. Adada Türk Deniz Üssü kurularak Kitira Geçidi kontrol altında tutulmalıdır. Bütün bu uyarılara rağmen Yunanistan önümüzdeki aylarda adayı işgal ederse, bazı yetkililer işgalden hukuken ve kanunen sorumlu olacaktır.”

 


Geri Dön