19 / 04 / 2024

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar dikkat!

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar dikkat!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, yurtdışında yaşayan 6 milyona yakın Türk vatandaşını ilgilendiren mali bilgi paylaşımına ilişkin yapılan anlaşmayı anlattı.  



Türkiye'yle taraf olduğu vergi kaçakçılığı ve kaybının engellenmesi anlaşması dahilinde Türklerin yoğun yaşadığı Avrupa ülkeleri ile mali bilgi paylaşımı konusunda Gelirler Genel Müdürlüğü sistemin işleyişine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılıyor. 

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre;anlaşmanın kapsamı, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için ortaya çıkabilecek sıkıntılar tüm boyutuyla göz önüne alınıyor. Anlaşmaya göre bu bilgiler sadece vergisel amaçlı kullanılacak. Ev, arsa gibi gayrimenkul, taksi, minibüs gibi finansal nitelikte olmayan menkul mallara ilişkin bilgilerin değişimi söz konusu olmayacak. Anlaşmanın kapsamı, yurt dışında yaşayan vatandaşları için yaratabileceği sıkıntılara yönelik olarak da bilgilendirmeler sağlanıyor. 

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar dikkat!

ANLAŞMAYA 141 ÜLKE TARAF 

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, 2017 yılında imzalanan "Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Anlaşması"'na bugün itibariyle 141 ülkenin otomatik bilgi değişimine taraf olduğunu hatırlattı.  Bakan Elvan, finansal bilgi değişimine yönelik önergeye verdiği cevapta anlaşmanın onaylanmasına karşın bugüne kadar anılan anlaşma dahilinde otomatik bilgi değişimi yapılmadığını belirtti.. Bakan Elvan, "G20 ülkeleri kendi aralarında ve diğer ülkelerle yasal hazırlıkların tamamlanmasına bağlı olarak 2017-2018 yılında değişime başlayacağını taahhüt etti. Anılan sözleşme uluslararası vergisel işbirliği, şeffaflığın gereği olarak Türkiye tarafından imzalandı. TBMM sözleşmenin onaylanmasını yasayla uygun buldu. Onaya ilişkin yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından sözleşme 2018'de yürürlüğe girdi. Türkiye'nin 2019'da dâhil olduğu "Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması"'na da 110 ülke taraf oldu" dedi.

TÜM ÜLKELERLE AYNI ANDA İLERLEYECEK

Bakan Elvan, Almanya başta olmak üzere taraf Avrupa ülkeleriyle bilgi paylaşımının başlamasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirterek "Otomatik bilgi değişimi sürecinin zaman içerisinde anlaşmaya taraf tüm ülkeleri kapsayacak şekilde ilerlemesi söz konusu olacak. Otomatik bilgi değişimi sadece finansal hesap bilgelerinin paylaşımı ile gerçekleştirilmekte olup uluslararası anlaşma kapsamında karşılıklı olarak (mütekabiliyet esasında) yürütülüyor" değerlendirmesini yaptı.

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar dikkat!

YIL İÇİNDEKİ HESAP HAREKETLERİ PAYLAŞILMAYACAK

Anlaşmaya göre mevduat, saklama hesapları gibi sadece finansal kuruluşlarda yer alan finansal hesap bilgileri bu kapsama dahil ediliyor.Ev, arsa gibi gayrimenkul ve taksi, minibüs gibi finansal nitelikte olmayan menkul mal mahiyetindeki bilgilerin değişimi söz konusu değil. Finansal bilgilerin paylaşımında, hesap sahibinin adı soyadı, ikamet adresi, ikametgâhının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yılsonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı değişime konu edilebilecek. Yıl içinde gerçekleşen hesap hareketleri ve vatandaşlık bilgisi gibi kişisel bilgiler paylaşılmayacak.
 

Yurtdışında ev sahibi olup ayda 550 dolar kazanabilirsiniz!


Geri Dön