19 / 04 / 2024

Yusuf Aslantürk: Ev ve iş yerlerindeki elektrik tesisatları bakımdan geçmeli!

Yusuf Aslantürk: Ev ve iş yerlerindeki elektrik tesisatları bakımdan geçmeli!

Ankara Elektrik-Elektronik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Yusuf Aslantürk yaptığı açıklamada ev ve iş yerlerindeki elektrik tesisatlarının 10 - 15 yıllık periyotlarla bakımdan geçmesi gerektiğini söyledi.




Ankara Elektrik-Elektronik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Yusuf Aslantürk, ev ve iş yerlerindeki elektrik tesisatlarının 10-15 yıllık periyotlarla bakımdan geçmesi gerektiğini söyledi. Aslantürk, "20 yıllık tesisatları kullanan evlerin yüzde 70'i risk oluşturuyor" dedi Gelişen teknolojiyle birlikte evlerde kullanılan elektrik miktarında da artış yaşanıyor. "1995 ile 2000 yılları arasında binaların kurulu gücü 2 ila5 bin kilowatt saat arasındayken, şimdi bu rakam 10-12 bin kilowatt saate yükseldi" diyen  Ankara  Elektrik-Elektronik Teknisyenleri Esnaf Odası Başkanı Aslantürk, iki kat artışın tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söyledi. 


ELEKTRONİK CİHAZLARLA DONATILDI

 Teknolojinin çok hızlı geliştiğini anlatan Aslantürk, "Teknolojinin gelişmesine paralel olarakta evlerimiz ve işyerlerimiz tamamen elektronik cihazlarla donatılıyor. Bir dairenin içinde 20 yıl önce çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon varken, şimdi bunların sayısı arttı. Her odada televizyon, bilgisayar var. 

Her köşede elektronik cihaz bulunuyor. 

Bu cihazların kullanılması elektrik tesisatına ekstra yük verir" şeklinde konuştu. Aslantürk, "Bu yüzden eski teknolojiyle yapılan tesisatlar yeni teknolojiye göre yenilenmelidir. 20 yıllık tesisatları kullananların yüzde 70'i risk altında" uyarısı yaptı. 


'USTA OLMAYANLAR TARAFINDAN YAPILIYOR' 


Ev ve iş yerlerinin tesisatlarının ehliyetli kişiler tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Aslantürk, "Günümüzde akıllı evler ortaya çıktı. 

Tamamen sensörle çalışan, kartla, çalışan evler. Zaman zaman denetimlere çıktığımızda öyle tesisatlar görüyoruz ki içler açısı. İşlerinde usta olmayanlar tarafından yapılan tesisatlar mal ve can güvenliği açısından çok tehlikeli" dedi


 'SİGORTANIN ATMASI İYİ BİR ŞEY' 

Tesisatların bakımının periyodik olarak yapılmaması halinde ev ve iş yerlerinde yangın çıkabileceği uyarısında bulunan Aslantürk şunları söyledi: "Vatandaşlar genellikle sigorta atmasından şikayetçi oluyor. Sigortanın atması iyi birşeydir. 

Sigorta evdeki eşyaların çektiği fazla elektrik yüzünden atar. Bu, evdeki cihazların yanmasını engeller. Bazı yetkisiz tesisatçılar 10 ampeıiik yere 30 amper sigorta takıyor. Bu sefer sigorta atmıyor ama evde yangın çıkıyor. 



HaberTürk Ankara


Geri Dön