19 / 04 / 2024

Yusuf Bayraktutan: Ekonominin büyümesini inşaat sektörü olmak üzere bazı sektörler bu noktaya taşıdı!

Yusuf Bayraktutan: Ekonominin büyümesini inşaat sektörü olmak üzere bazı sektörler bu noktaya taşıdı!

Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Bayraktutan: "Ekonominin 3. çeyrek büyümesini başta inşaat sektörü ve imalat sanayisi olmak üzere performansı iyi olan bazı sektörler bu noktaya taşıdı" dedi




Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, Türkiye'nin 3. çeyrekte yüzde 4,4 büyümesine ilişkin, "Son çeyrek büyüme rakamları biraz daha zayıf gelse bile yüzde 4'ü 2013 için gerçekleşebilir büyüme oranı olarak öngörüyorum" dedi.


Bayraktutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzde 4,4'lük büyümenin beklentilerin biraz üzerinde geldiğini, bunun gayet olumlu olduğunu belirterek, 4'üncü çeyrekte hafif yavaşlama olsa bile orta vadeli programda öngörülen hedeflerin tutturulacak gibi göründüğünü söyledi. 


"Ekonominin 3. çeyrek büyümesini başta inşaat sektörü ve imalat sanayisi olmak üzere performansı iyi olan bazı sektörler bu noktaya taşıdı" diyen Bayraktutan, tasarruflarda kısmen artış görüldüğünü, özel sektör eliyle yatırımların pozitif seyrettiğini ama daha fazlasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.


Bayraktutan, ihracatın zayıf seyrettiğini ama Avrupa Birliği (AB) ile dış ticarette genel ihracat performansının üstünde, yüzde 5 artış olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla AB de nispeten toparlanıyor. Bu, önümüzdeki dönem için bizi rahatlatacak bir gelişme. Önümüzdeki dönem için ihracat destekli büyümeyi de gerçekleştirmemiz lazım. Son çeyrek büyüme rakamları biraz daha zayıf gelse bile yüzde 4'ü 2013 için gerçekleşebilir büyüme oranı olarak öngörüyorum" diye konuştu. 


Gelecek yıl AB piyasasının daha canlı olacağının göründüğünü dile getiren Bayraktutan, "Dolayısıyla şimdi zayıf olan ihracat desteği daha güçlü olursa, bunun büyümeye gelecek yıl daha fazla katkısı olabilir. İç tüketim ve yatırım harcamaları da desteklenirse 2014'te bu yıldan daha yüksek bir büyüme oranı yakalanabilir" ifadesini kullandı. 


AA


Geri Dön