20 / 04 / 2024

Yusuf Öztürk: Turizm gelirlerinin yüzde 20'si denizden!

Yusuf Öztürk: Turizm gelirlerinin yüzde 20'si denizden!

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılı turizm gelirlerini değerlendirdi. Öztürk, Türkiye' nin turizm gelirinin yüzde 20' sinin deniz turizminden kazanıldığını bildirdi.



Deniz Ticaret Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılı turizm gelirlerini değerlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye turizm gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 11,4 artarak, 32 milyar 310 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Yusuf Öztürk, "Türkiye'nin turizm gelirinin yüzde 20’sini deniz turizminden kazandı. 6.4 milyar dolar olan bu rakam, önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Kruvaziyer turizminin, deniz turizmi kaynakları arasında önemli bir yeri bulunmaktadır. İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından Antalya'da düzenlenen arama konferansında; sektörün 10 yıllık vizyonu belirlenirken, 2013 yılında 6.4 milyar dolar olan deniz turizmi geliri, 2023 yılında 20 milyar dolar olarak hedeflenmiştir" dedi.


Öztürk, 2013 yılı itibarıyla tüm Türkiye limanlarına gelen bin 542 gemide yaklaşık 2 milyon 250 bin turist bulunduğunu belirterek, son beş yıl incelendiğinde, gemi sayısında yüzde 13, yolcu sayısında ise yüzde 34 artış yaşandığını vurguladı.


Ülkede kruvaziyer gelirlerinin arttırılması için limanların, "Yolcu Değişim Limanı" (home port) limanlar haline getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Öztürk, şu ifadelere yer verdi:


"Bunun için kruvaziyer hatlar ve tur operatörleri ile sıkı iletişim kurmak, liman hizmet tarifelerini rekabetçi seviyelere getirmek, tüm yerli ve yabancı ihtisas fuarlarında ülkemiz limanlarını ve tarihi zenginliklerini tanıtmak gerekmektedir. 2013 yılı itibarıyla İstanbul ve Antalya limanları home port olma konusunda ilerleme kaydetmiştir. Ayrıca, 2023 yılı kruvaziyer turist hedefi ise 6 milyon olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır."


AA


Geri Dön