16 / 04 / 2024

Türkiye turizm gelirlerinin yüzde 20'sini deniz turizminden elde etti!

Türkiye turizm gelirlerinin yüzde 20'sini deniz turizminden elde etti!

Yusuf Öztürk, yaptığı açıklamada, 2013 yılı turizm gelirlerini değerlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye turizm gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 11,4 artarak, 32 milyar 310 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi




Deniz Ticaret Odası (DTO)  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre 2013 yılı turizm gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 11.4 artarak, 32 milyar 310 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Türkiye turizm gelirinin yüzde 20'sinin deniz turizminden kazanıldığını dile getiren Öztürk, "6.4 milyar dolar olan bu rakam, önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Kruvaziyer turizminin, deniz turizmi kaynakları arasında önemli bir yeri bulunmaktadır. Deniz Ticaret Odası tarafından Antalya'da düzenlenen arama konferansında sektörün 10 yıllık vizyonu belirlendi. 2013 yılında 6.4 milyar dolar olan deniz turizmi geliri, 2023 yılında 20 milyar dolar olarak hedeflenmiştir" dedi.


Limanlar değişmeli

Öztürk, 2013 yılı itibari ile tüm Türkiye limanlarına gelen bin 542 gemide yaklaşık 2 milyon 250 bin turist bulunduğunu belirterek, son beş yıl incelendiğinde, gemi sayısında yüzde 13, yolcu sayısında ise yüzde 34 artış olduğunu dile getirdi. Kruvaziyer gelirlerinin artırılması için limanların, 'Yolcu Değişim Limanı' (home port) haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, "Bunun için kruvaziyer hatlar ve tur operatörleri ile sıkı iletişim kurmak, liman hizmet tarifelerini rekabetçi seviyelere getirmek, tüm yerli ve yabancı ihtisas fuarlarında ülkemiz limanlarını ve tarihi zenginliklerini tanıtmak gerekmektedir. 2013 yılı itibariyle İstanbul ve Antalya limanları home port olma konusunda ilerleme kaydetmiştir. 2023 yılı kruvaziyer turist hedefi ise 6 milyon olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır" diye konuştu.


Yeni Asır


Geri Dön