19 / 04 / 2024

Yüzde 50 zam isteyen ev sahibine hayır denebilir!

Yüzde 50 zam isteyen ev sahibine hayır denebilir!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira zamları ev sahipleri ve kiracıları da karşı karşıya getirdi. Peki yüzde 50 zam isteyen ev sahibine hayır denebilir!



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kiralık daire fiyatlarıyla ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucuları arasında yer alan Av. Elvan Kakıcı Şimşek, kiracılarına yüzde 50 oranında zam yapmak isteyen ev sahiplerine karşı izlenecek yol ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Yüzde 50 zam isteyen ev sahibine hayır denebilir!

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek yaptığı açıklamada, kiracılara yapılması gerekenden daha çok zam yapmak isteyen ev sahiplerine uymak zorunda olmadıklarını dile getirerek  “Ev sahipleri yüzde 50 veya daha fazla bir zam istiyorsa, bu durum kanuna aykırıdır. Ev sahipleri kanun ve yasalar uyarınca ancak bir önceki yılın Tüketici Fiyat Endeksi'nin 12 ayı ortalaması oranında bir zam isteyebilir. Dolayısıyla kiracılar, ev sahibinin istediği bu fahiş zamma uymak zorunda değil. Mal sahibi bu durumda kira tespiti davası açarak kiracının ödediği kiranın mevcut duruma uyarlanmasını isteyebilir. Bu durumda da rayiç kira bedellerine bakılarak yakın bir bedel belirlenir.” şeklinde konuştu.

Yüzde 50 zam isteyen ev sahibine hayır denebilir!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek zam davalarında mahkemenin eski kiracılara hakkaniyet indirimine karar verdiğine de değinen Elvan Kakıcı Şimşek, “Yasalar çerçevesinde bir gayrimenkulde 10 yıldan fazla kiracıysanız, ev sahibi hiçbir neden göstermeden, 3 ay önceden haber vermek suretiyle tahliye isteyebilir. Ancak burada tahliye değil de 10 yılın sonunda kira artırımı talep ediliyorsa, mal sahibi bu durumda mahkemeye giderek bir kira tespiti davası açar. Kira tespiti davasında da rayiç gayrimenkuller değerlendirilir yine eski kiracı olunduğu için %10-20 arasında bir hakkaniyet indirimi yapılır. Kiracı, rayiç kira bedellerine göre ve o oranda ödemeye devam eder.” dedi.

2022 Ocak ayı kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!


Geri Dön