26 / 04 / 2024

Zafer Çağlayan'dan Belaruslu iş adamlarına Türkiye'de yatırım çağrısı!

Zafer Çağlayan'dan Belaruslu iş adamlarına Türkiye'de yatırım çağrısı!

Zafer Çağlayan "Böylesi bir ortamda Türkiye - Belarus dıs ticaret rakamlarının yüz milyon dolarlar mertebesinde olmasını eksiklik olarak görüyorum" ifadelerini kullandı. Çağlayan, Belaruslu iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya da davet etti.



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB'nin vize politikalarını eleştirerek, "AB'yi esas alarak söylüyorum, hiçbir ülkenin Türk iş dünyasına vize uygulamaya hakkı yoktur. Bu aslında ticarette teknik bir engeldir" dedi Belaruslu is adamlarına Türkiye'de yatırım çağrısı Türkiye ve Belarus arasındaki ticaret hacminin 10 yıl önce sadece 40 milyon dolar düzeyinde olduğunu anımsatan Çağlayan, "Gecen yıl sonu itibarıyla rakamlarımız toplam 454 milyon doları bulmuştur. Yani 11 yılda tam 11 kat artmıştır. 2013'un ilk 11 ayına baktığımız zaman ticaretimizde yüzde 10'ların üzerinde bir artış var. Ancak biz iki ülke olarak 86 milyon nüfüsa sahip ıkı ülkeyiz. Ve iki ülkenin GSYİH'ı toplamı 850 milyar doları geçiyor.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği'nin (AB) vize uygulamalarını eleştirerek, "Vize konusu 21. yüzyılın bir insanlık ayıbı, insanlık suçudur" dedi EMSAŞ İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Aslan'a Belarus Cumhuriyeti tarafından verilen Devlet Şeref Nişanı'nın takdim edildiği törende yaptığı konuşmada, AB'nin vize politikalarını eleştiren Çağlayan, "Vize konusu 21. yüzyılın bir insanlık ayıbı, insanlık suçudur. AB'yi esas alarak söylüyorum, hiçbir ülkenin bilhassa Türk iş dünyasına vize uygulama hakkı yoktur. Bu aslında ticarette teknik bir engeldir. Haksız rekabet unsurudur. Resmen zulüme dönüşmüş olan koca bir ayıptır. Yeri geldiği zaman şeffaflıktan demokrasiden bahseden Avrupa, bu konuda Türkiye'ye karşı malesef iki yüzlüdür" diye konuştu. 


Çağlayan, mütahhitlik sektörünün 2023 hedefinin 100 milyar dolar olduğunu anımsatarak, bu sektörde yaşanan başarıların alkışlanması gerektiğini ifade etti. Müteahhitlik sektörünün önemine değinen Çağlayan, sektörün dünyada şu anda 102 ülkede 7 bin 335 projede 264 milyar dolar tutarında taahhüt gerçekleştirdiğini bildirdi. 


Türk müteahhitlik sektörünün dünyada gösterdiği başarı ve performansın son 10 yılda dünyaya parmak ısırtacak seviyelere geldiğini söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti. "Ülkemizin müteahhitlik sektörüne ilk başladığı yer Libya'dır. İlk başladığı tarih 1972. Bu tarihten 2002 yılına geldiğimiz süreçte sektörün dünyadan aldığı taahhütler toplamı 44 milyar dolardı. Ancak son 10 yılda Türk müteahhitlik sektörü 30 yılda aldığı taahhütlerin üzerine 220 milyar dolar ilave güç koyma kapasitesine erişmiştir. Sektör 30 yılda 44 milyar dolarlık iş alırken, yıl başına ortalama 1,2 milyar dolarlık taahhüt düşüyor. 


Geçen yıl sektörümüz 27 milyar dolarlık uluslararası taahhüt aldı. Bu yı 1da 24 milyar doları yakalamış durumda. Ümit ediyorumki bu yıl sonunda geçen yılın rekorunu egale edeceğiz." Türkiye'nin 10 gün sonrasını görmeyen bir ülke konumundan çıkıp 10 yıl sonrasını planlayan bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Çağlayan, ülkenin turizmden inşaata her alanda yüksek hedefler koyduğunu ve bu hedeflerin konulmasında Türk özel sektörünün büyük paya sahip olduğunu anlattı. Türkiye'nin 2023 hedeflerine başarılı adımlarla yürüdüğünü belirten Çağlayan, Türk iş aleminin yurt dışında göstermiş olduğu dinamizmin önemine işaret ederek, "Türk iş dünyasının gerek Türkiye'deki gerekse yurt dışındaki başarılarından iftihar ediyoruz. Eski bir sanayici olarak firmalarımızın bugüne kadar yurt dışına yapmış olduğu 26 milyar dolarlık yatırımla övünüyorum. Baktığımız zaman 26 milyar dolarlık yatırımın 6 milyar doları Afrika Kıtası'na yapılan yatırımdır. Bugün sadece Mısır'da, Etiyopya'da Türk firmaların yapmış olduğu yatırımlar 2 milyar doların üstündedir" dedi. 


Çağlayan, Emsaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Arslan'a verilen devlet nişanını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına çok anlamlı ve önemli bulduğunu söyledi. 


Törende konuşan EMSAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Arslan ise, kendisine verilen devlet şeref nişanı ve düzenlenen törenden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bu nişan, bu tören elbette şahsım adına çok önemli. Büyük bir paye. Ama, Emsaş'm ve değerlerinin de bir yansıması. Emsaş'la yola çıkarken altını çizdiğimiz ve yol arkadaşı olarak edindiğimiz değerlerimizin bizi buralara 

getireceğinden çok emindik. Şükürler olsun 33 sene sonra bu konuda aynı çizgideyiz" dedi. 


Belarus Cumhuriyeti  Ankara  Büyükelçisi Valery Kolesnik de Türkiye'nin Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden olduğunu dile getirerek, iki ülke arasında yakalanan ticaret ve genel iş birliği ortamına dikkati çekti. 



Hürses


Geri Dön