29 / 03 / 2024

Zamlar netleşti! Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

Zamlar netleşti! Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

2022 yılında geçerli olacak asgari ücret zammının açıklanmasından sonra gözler memur ve emekli maaşlarına çevrildi. Peki emekli ve memur maaşı 2022 Ocak zammı ne kadar olacak?



Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret zammının açıklanmasından sonra tüm gözler memur ve emekli maaşlarına çevrildi. 6 aylık enflasyon verilerine göre maaşlarına zam yapılacak olan memur ve emekliler, büyük bir heyecanla zam oranlarına kitlendi. Yeni maaşın belli olmasına geri sayım başlarken, zam oranları da netleşmeye başladı. Peki, 2022 Ocak zammı ile emekli ve memur maaşı ne kadar olacak? İşte cevaplar...

A Haber'de yer alan habere göre; emekli ve memur maaşı ne kadar olacak? 2022 yılına sayılı günler kala milyonlarca emekli ve memur kendilerine yapılacak olan zam oranını araştırılmaya başlandı. 2022 Ocak zammı, 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Peki, 2022 Ocak zammı ile emekli ve memur maaşı ne kadar olacak? İşte merak edilenler...

Zamlar netleşti! Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

YENİ MAAŞLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından emekli maaşları ve memur maaşları 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Aralık ayı enflasyon oranı 3 Ocak tarihinde açıklanacak. Buna göre emekli maaşı ve memur maaşlarındaki kesin artış oranı 3 Ocak'ta netleşecek.

Zamlar netleşti! Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

 

Yeni yıla girmemize sadece birkaç gün kala emeklilerin gözü Ocak zammına çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına bu yılın ikinci yarısında enflasyon oranında Ocak ayında zam yapılacak.

Öte yandan emekli memurlar toplu sözleşme ve enflasyon farkı alacak, ancak sendikaların memurlara yönelik girişiminin ardından ek bir protokolle ek veya oransal artış gündeme geldi. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 10,48 oldu. Kesin oran için sadece Aralık verileri kaldı. Şimdiye kadar gerçekleşen (5 aylık) enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranı yüzde 10,48 olacak.

Merkez Bankası'nın açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi de zam konusunda ipucu veriyor. Ankette, Aralık ayı cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 23,85 oldu. Buna göre 6 aylık enflasyon yüzde 14,2 olacak. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in aktardığı bilgiye göre, tahmin gerçekleşirse 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak ayı artışı yüzde 14,2'ye ulaşacak. Kesin rakam, 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık enflasyonuna göre belirlenecek.

Zamlar netleşti! Emekli ve memur zammı ne kadar olacak?

MEMURLARDA ARTIŞ

Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre sadece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin değil, memur maaşlarındaki artış da değişecek.

Tahminin gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 14,2, memur ve memurlara yönelik yüzde 5'lik Ocak zammı ise yüzde 11,2'lik enflasyon farkıyla yüzde 16,2'ye ulaşacak.

 Memur ve emeklilere bu yılın ikinci 6 aylık döneminde yüzde 5'lik artışın yanı sıra yüzde 3'ü aşan enflasyon farkı yansıtılacak. Bununla ilgili 5 aylık dönemin verileri netleşti. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 10,48 oldu. 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artışı yüzde 10,48, memur ve emeklilerin yüzde 5'lik artışa ek olarak alacağı fark yüzde 7,48 oldu. Bu oranlara Aralık ayı enflasyonu eklenecek ve kesin oranlar ortaya çıkacak.

Merkez'in araştırmasının sonucuna göre memur emeklilerine yüzde 5'lik zam yapılmasına yüzde 11,2'lik enflasyon farkı eklenecek. Böylece artış oranı %16,2 olacaktır. Maaşlarına yüzde 5 zam yapılacak memurlar için sosyal yardım yönetmeliği kapsamında ek zam yapılacak ve Ocak ayında enflasyon farkı yansıtılacak. Memurlarla aynı zamları alan memur emeklilerinin de bu artıştan faydalanması bekleniyor.

.Bakan Bilgin'den emekli maaşları ile ilgili açıklama geldi!

17 milyon kişinin beklediği zam: En düşük maaş 1.797 Lira!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön