24 / 04 / 2024

Zekeriya Mutlu: Kira artışları TÜFE'ye göre yapılacak!

Zekeriya Mutlu: Kira artışları TÜFE'ye göre yapılacak!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, kamu ve özel mülklerin kiralarındaki artışların artık tüketici enflasyonunun 12 aylık ortalamasına göre yapılacağını söyledi.



İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, kamu ve özel mülklerin kiralarındaki artışların artık tüketici enflasyonunun 12 aylık ortalamasına göre yapılacağını ifade etti. Mutlu, bu durumun kiracı olarak faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar açısından sevindirici olduğunu açıkladı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, beklentileri tam karşılamasa da yeni uygulamadan memnun olduklarını söyleyen Mutlu, "İzmir Birliği bundan önce her platformda hastaneler, okullar gibi kamu kurumlarında ve belediye mülklerinde kiracı olarak faaliyette bulunan esnaf sanatkarların kira bedellerinin bir yıl boyunca dondurulması tezini savunmaktaydı. Özellikle okul ve hastanelerde kantin işletmeciliği yapan üyelerimiz açısından talebimiz bu şekildeydi. Gelinen noktada beklentimiz tam olarak karşılanmamıştır. Ancak eskiye nazaran durumun iyileştirilmesi, üyelerimizin sırtındaki yükü hafifletecektir. Zira, kamu mülklerinde kiracı olan üyelerimiz yüzde 46 oranlarını gören kira artışları ile karşı karşıya kalmış iken, son genelge ile kira artış oranlarının yüzde 16 seviyelerine kadar düşebileceği anlaşılmaktadır. Gelişmelerden kamu kurumlarının mülklerinde faaliyet gösteren üyelerimizin yanı sıra, yerel yönetimlerin kiracısı olan esnaf sanatkarlarımız da yararlanacaklardır. Ayrıca kira artışlarındaki düzenlemeler, özel mülklerde kiracı olarak faaliyet gösteren üyelerimizi de rahatlatacaktır" diye konuştu.

16 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 'Kamu İdarelerinin Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin Genelge' ile, kamu idarelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarı tarafından Türk parası cinsinden kiralanmış ya da yeni yapılacak taşınmaz kiralamalarında; Daha önceki yıllarda kiralanmış olup da sonraki yıllarda kiralanmasına devam edilecek taşınmazların kira bedeli, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından rtışın yapılacağı ayda yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalamalara göre yüzde değişim oranını geçmeyecek şekilde yükselecek. Oranın Ocak 2019 TÜİK verilerine göre yüzde 16.33 olduğu kaydedildi.


Geri Dön