19 / 04 / 2024

Kira zammı hesaplaması TÜFE'ye göre yapılacak!

Kira zammı hesaplaması TÜFE'ye göre yapılacak!

Kira zammı hesaplaması TÜFE'ye göre yapılacak. Kira zammı hesaplamasının değişmesine ilişkin karar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında yer aldı...



Konut kiralamalarında sözleşmesi yenilenen kiracalara yapılan zammın hesaplaması değişiyior. Kira zammı hesaplaması ÜFE'ye göre yapılırken, hesaplamada artık TÜFE baz alınacak.

Kira zammı hesaplamasının değişmesine ilişkin karar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında yer aldı.

Bugünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından da açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda kira zammı hesaplamasının değişeceğine ilişkin hüküm şu şekilde yer aldı:

"Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir."

Mevcut yasa hükmü:

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."

Yeni Ekonomi Paketi'nden inşaat sektörüne neler çıktı?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön