19 / 03 / 2024

Zemin etüdü yıkıcılığı engelliyor!

Zemin etüdü yıkıcılığı engelliyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, Ege Denizi'nde yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin, Bayraklı'daki yıkıcı etkisinin, zemin etüdünün önemini ortaya koyduğunu dile getirdi. 



İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, Ege Denizi'nde yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

Şere Alpago, Habertürk'te yer alan habere göre; Alpago,  İzmir  depreminin Bayraklı'daki yıkıcı etkisinin, zemin etüdünün önemini ortaya koyduğunu dile getirdi. "Zemin etüdü, zeminin tüm parametrelerinin ortaya çıkarıldığı çalışmalardır. Burada depremsellik, yük taşıma kapasitesi gibi veriler oluşur. Dolayısıyla binanın toprağa basarken nereye oturduğunu biliyor olması gerekir. Zemin etüdünün önemi buradan başlıyor. Bina, yere bununla basıyor. Bunlar yapılmamışsa, binanız istediği kadar sağlam olsun; hiçbir işe yaramıyor" diye konuştu.

'ŞANTİYE GİDERİ DİKKATLİ HARCANIRSA ZEMİN ETÜDÜ CEBİNİZDE DEMEKTİR'

Zemin etüdünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Şeref Alpago, "6, 6.5 milyon TL maliyetle yapılan bir binanın hakkı verilerek yapılan zemin etüdü, 10-15 bin TL civarındadır. Böldüğünüzde, maliyeti bina yapımının 1000'de 1-1.5 civarıdır. Bu ücret, 12 bin TL olsa, İnşaat ise 18 ay sürse; ayda 600 TL, yani günde 20 TL'dir. Biraz daha dikkatli harcasanız şantiye genel giderini, zemin etüdü cebinizde demektir" dedi.

'DEPREM BURAYI 7-7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE VURDU'

Zemin etüdünün her şeyin başı olduğuna vurgu yapan Şeref Alpago, "Yaşanan depremde şunu görüyoruz. Zemin büyütme katsayılarına göre 6 kusurlardaki deprem burayı, 77.5 büyüklüğünde vurdu. 3.5 kat büyüttü" diye konuştu.

'ZEMİN ETÜDÜ ÜNİVERSİTE DESTEKLİ YAPILMALI'

Eski yönetmeliğe göre inşa edilen binalarda zemin etüdü yapılsa dahi belirli standartların bulunmadığını dile getiren Şeref Alpago, "1999 yönetmeliğinden sonra zemin etüdü şartı geldi. Ondan sonraki tüm yapılarda, zemin etüdünün yapılması yasayla zorunlu hale geldi. 2018'deki yasayla da daha çok geliştirildi. Çok katlı olan özellikli binalarda veya çok kötü zeminlerde  zemin etüdünün üniversite destekli yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

'JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ DE YAPI DENETİMLERİNDE YER ALMALI'

Şeref Alpago, jeolojik etütler için bir standart koyulması gerektiğini, jeolojik tetkik yapan cihazların kontrol edilip standarda uygunluğunun denetlenmesi gerektiğini belirtti. Alpago, jeoloji mühendislerinin de yapı denetimlerde mutlaka bulunması gerektiğini de kaydetti.

Depreme dayanıklı bina için bunlara dikkat!

İki fay birden kırılırsa İstanbul'da 7.6'lık deprem olacak!


Geri Dön