29 / 03 / 2024

Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti!

Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti!

"Dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını Tunus Bardo Müzesi'nden devralan Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda 550 bin kişi ziyaret etti.



Zeugma Mozaik Müzesi'ni üç yılda  550 bin kişi ziyaret etti.  


Resmi açılışı 9 Eylül 2011'de gerçekleştirilen 25 bini kapalı olmak üzere 30 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Zeugma Mozaik Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 


"Dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını Tunus Bardo Müzesi'nden devralan ve önceki yıl "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görülen müzede; çingene kızı, mars heykeli, yaklaşık 150 metrekarelik duvar resmi, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler sergileniyor. 


Kısa sürede kentin simgesi haline gelen müzenin ziyaretçi sayısı da her geçen gün artıyor. 


Gaziantep Müze Müdür Yardımcısı Emine Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeugma Mozaik Müzesi'nin sergilenen 2 bin 464 metrekare mozaikle dünya çapında üne sahip olduğunu söyledi. 


Müzenin kent turizmine katkısına değinen Öztürk, "Mozaik müzesi her kesimin ilgisini çekiyor ve bu yönüyle 'sembol' oldu diyebiliriz. Dolayısıyla müzenin şehir ve ülkemizin önemli bir turizm kozu olduğunu düşünüyorum" dedi. 


Öztürk, kente gelen turistlerin büyük bölümün müzeyi ziyaret ettiğini dile getirdi.  


Müzenin bilinirliğinin arttığına dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti: 


"Müzemizde şimdiye kadar yaklaşık 550 bin kişiyi ağırladık. Bu yılın ilk yarısında ise 140 kişi ziyaret etti. Sadece Ramazan Bayramı'nda bin 307 kişi 'çingene kızı'yla tanıştı. 2012'de 175 bin olan ziyaretçi sayısı, geçen sene 200 bine ulaştı. Bu yıl ise ziyaretçi rekoru kıracağımızı tahmin ediyoruz." 


 Müzenin simgesi: Çingene kızı 


Müzede yer alan 2 bin 464 metrekarelik mozaiklerin her birinin ayrı bir hikayesi var. Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti'nde, 1998'deki kazılarda ortaya çıkarılan ve saç örgüleri, çıkık elmacık kemikleri nedeniyle "Çingene kızı" olarak adlandırılan mozaik, müzenin sembolü haline geldi. 


Çingene kızı mozaiği, hangi açıdan bakılırsa bakılsın ziyaretçiye bakıyormuş izlenimi vermesiyle dikkati çekiyor. 


Müzede sergilenen önemli eserlerden biri de Roma Dönemi'ne ait 1,50 metre boyundaki Mars heykeli. Roma'da, bereketi ve gücü simgeleyen önemli bir tanrı olan Mars'ın en önemli özelliği, elinde tuttuğu mızrağıdır. Bir elinde mızrak ve diğer elinde bahar dalı bulunması nedeniyle hem savaşı hem de barışı temsil eden Mars heykeli, 2000'de sabaha kadar süren bir çalışma sonucunda ortaya çıkarıldı.  


1992'de bulunan ve 1998'de büyük bir bölümü çalınan "Dianysos-Ariadne'nin Düğünü" mozaiği de sergilenen eserler arasında yer alıyor.  


Dünya


Geri Dön