18 / 04 / 2024

Zeynel Güçyetmez: Bölge hastanesi yeri yok edilmek isteniyor!

Zeynel Güçyetmez: Bölge hastanesi yeri yok edilmek isteniyor!

CHP Şehitkamil Belediye Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez, 2013 yılında temeli atılan Gaziantep Şehir Hastanesi'nin yerinin iptal edilerek, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı adı altında rant sağlamak için yapılaşmaya açıldığını iddia etti.



Güçyetmez, yaptığı açıklamada, içerisinde kentsel dönüşüme konu olacak hiçbir yapılaşma olamayan alanın, yapılaşmaya açılmasında Gaziantep halkının kazanacağı hiçbir şey olmadığını ifade etti. Şehirde 1 milyon 300 bin metrekarelik yeşil alanın yok edildiğini, yerine 230 bin kişinin yaşayacağı konut ve ticaret alanı kullanımı getirildiğini vurgulayan Güçyetmez, "Başbakan Gaziantep için sürpriz büyük proje adı altında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hastanesi "dev proje" olarak kamuoyuna duyurulan ve 330 000 m2 si TRT Genel Müdürlüğü'nden bin 875 yatak kapasiteli hastane yapılmak amacıyla alınan ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile zamanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de katıldığı törenle 26 Aralık 2013 Perşembe günü temeli atılan hastane alanı iptal edilerek, şimdi "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" adı altında "rant sağlamak" için yapılaşmaya açılmak istenmektedir. İmar planında "Sağlık Tesis Alanı" gözüken alan Şehitkamil İlçesi, Osmangazi Mahallesi, 20J nazım imar paftasında, mülkiyeti maliye hazinesine ait bir süre TRT Alanı olarak kullanılan, içerisinde çok sayıda yetişmiş ağaçlar bulunan ve hemen doğusunda Çocuk ve Doğum Hastanesi bulunmaktadır. 

Bölge için üzerindeki yetişmiş ağaçlarla yeşil sistemin bir parçası olan, büyük önem taşıyan ve bugüne kadarki tüm planlama çalışmaları bağlamında titizlikle korunan, içerisinde kentsel dönüşüme konu olacak hiçbir yapılaşma olamayan toplam 700 000 m2'lik alanın Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.12.2014 gün ve 721 sayılı karan ile yapılaşmaya açılmasında Gaziantep halkının kazanacağı hiçbir şey yoktur" dedi. 


"BÖLGE HASTANESİ YERİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR"

Gerek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, gerekse Şehitkamil Belediyesinin 2015-2019 yılları stratejik planlarında, ilçede kişi başına düşen aktif yeşil alan 10 m2 olması gerekirken, kişi başına 2.96 m2 yeşil alan düştüğünü kaydeden Güçyetmez, Bölge Hastanesi yerinin rant uğruna yok edilmek istendiğini söyledi. 

Güçyetmez, "Aynı şekilde 1/25.000 ölçekli nazım imar planında kişi başına toplam aktifpasif yeşil alan ise 8 m2'dir. 

Gaziantep metropolü, başta yeşil alanlar (park spor, rekreasyon alanı, çocuk oyun parkı, vb.) olmak üzere, eğitim sağlık alanları gibi bütün kentsel donatılar açısından ciddi eksikliklerle gelişmiş durumdadır. Kentimizde hastanelerde yatak bulunamıyorken, 380 kişiye bir yatak düşmesi gerekirken, 688 kişiye bir yatak düşerken mevcut Bölge Hastanesi alanının yapılaşmaya açılmak istenmesi kabul edilemez bir durumdur. Bu alanın Kentsel Dönüşüm alanı olarak ilan edilmesine yönelik tutum, kentsel dönüşüm değil, kentsel gelişim adı altında rant sağlama olduğu açıktır. 

Sadece yeni rant alanlan yaratmayı hedefleyen, imar disiplini yerine yine "rant" amaçlayan kentsel planlamayı tümüyle reddeden, bilimsel verilere uygun olmayan bu tür ayncalıklı imar kararlan, spekülatif yer seçimi ve yoğunluk kararlan sonucu, düzensiz yapılaşma, altyapı eksikliği, her yağışta yüzlerce ev ve işyerinin yağmur sulannın bastığı, ilk kar yağışına bile, saatlerce araçlarla tıkalı şehir ulaşım yolları, yoğun hava kirliliği ve bu kirliliğin çevre üzerinde yaratacağı sayısız olumsuzluklar sonucu telafisi mümkün olmayan can kayıptan ve maddi hasarlara neden olmaktadır. Bu nedenle Gaziantep kamuoyunun bu konuda duyarlı olması ve demokratik


Gaziantep Hakim 


Geri Dön