24 / 04 / 2024

Ziraat Bankası’nın 9 aylık net kârı 3 milyar TL!

Ziraat Bankası’nın 9 aylık net kârı 3 milyar TL!

iZiraat Bankası’nın 9 aylık net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 3 milyar lirayı aştı. Ziraat Aydın, bilanço büyüklüğünün 238 milyar liraya, toplam kredilerinin de 170 milyar liraya ulaştığını söyledi.




ZİRAAT Bankası, dokuz aylık dönemde net kârını yüzde 17 artırarak 3 milyar 26 milyon liraya yükseltti. Bankanın 3. çeyreğe ilişkin finansal verilerini değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geliştirmekte oldukları müşteri odaklı iş modeli ile finansal sonuçların birbirlerini dinamik olarak etkileyen yapısıyla hedefledikleri sonuçları elde etmeye devam ettiklerini belirtti. Aydın “Müşterilerin bankaya kolay erişimini sağlamak için gerek şube gerekse de şube dışı kanalların dağılımını ve etkinliğini artırmayı sürdürdük. Dokuz aylık dönemde açılan 28 şubemizin yanı sıra ATM sayımızı 581 adet artırdık. Eylül sonu itibariyle toplam şube sayımız 1.661 ve ATM sayımız 5.934 olarak kaydedildi. 400’ün üzerinde seyreden sadece bankamız şubesinin bulunduğu yerleşim sayısını artırmayı sürdüreceğiz. Şube dışı kanallardan gerçekleştirilen işlemlerin toplam işlemler içindeki payı bu yıl yüzde 62’den yüzde 78’e yükseldi” dedi.


Bilançomuz 238 milyar TL


Aydın, şunları söyledi: “Dokuz aylık bilançomuz, yüzde 15 artışla 238 milyar TL’ye ulaşırken gayri nakdi dahil toplam kredilerimiz ise reel sektöre kullandırılan krediler ağırlıklı olmak üzere 170.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Toplam nakdi kredi büyümemiz yüzde 20 iken tüketici kredilerindeki büyümemiz yüzde 6 oldu. Tarım sektörüne verilen kredilerde, sübvansiyonlu krediler hariç yüzde 26 büyüme kaydettik. Kredi kalitemiz daha da iyileşmekte olup takipteki krediler rasyomuz geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 2.4’ten yüzde 2’ye geriledi.” Menkul kıymetlerin bilanço içindeki payının azalma eğilimini sürdürdüğünü belirten Hüseyin Aydın “Ancak sektör ortalamasının üzerinde. 3. çeyrek sonu itibariyle menkul kıymetlerin bilanço içindeki payı yüzde 26 olurken, kredilerin payı yüzde 56 olarak kaydedildi. Aktiflerin kredi ağırlıklı yapısı geliştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.


Kredi temini devam ediyor


Bu yılın 3. çeyreğinde toplam mevduatta yüzde 4 büyüme kaydettiklerini belirten Aydın “Bankamız, yaklaşık 151 milyar TL mevduata sahip. Taban mevduatın kaynak yapımızın en önemli bileşeni olması yönündeki stratejimizi sürdürerek kaynak çeşitlendirilmesi ve derinleşmesi konusundaki kabiliyetimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz” dedi. Aydın, temmuz ayında 750 milyon dolar tutarındaki Eurobond ihracının da içinde olduğu orta vadeli tahvil programı çerçevesinde toplamda temin edilen kaynak tutarının yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Aydın “Uluslararası finans kuruluşlarından uygun koşullarla temin edilen kredilerle, özellikle girişimci segmentin işletme sermayesi ihtiyacının yanı sıra uzun vadeli yatırım kredileri ihtiyaçları da karşılanıyor” dedi.


Balkanlar’a öncelik veriyoruz


ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın “Yurt dışında varlığımızı iyileştirmeyi sürdürüyoruz. Var olduğumuz ve stratejik gördüğümüz coğrafyalarda varlığımızı daha etkin kılarken yeni ülkelerde var olma çalışmalarımız devam ediyor. Balkanlar’a stratejik öncelik veriyoruz. Hem yurt içi hem de yurt dışı ortaklıklarımızın toplam bilançomuza ve kârlılığımıza katkılarını artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Star 



Geri Dön