19 / 04 / 2024

Ziraat Ödemiş'teki HES santralını 10 yıl işletmiş

Ziraat Ödemiş'teki HES santralını 10 yıl işletmiş

Ziraat Bankası'nın bir dönem `santral sahibi' olduğu ortaya çıktı



Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, `Türkiye'nin ilk elektrik tesisleriyle' ilgili bir makale yazmaya kalkınca Ziraat Bankası'nın bir dönem `santral sahibi' olduğu ortaya çıktı. Ödemiş'teki HES santralını Ziraat, 10 yıl boyunca işletmiş.

Türkiye'nin en büyük kamu bankası Ziraat, bir zamanlar `su ve elektrik şebekesi' işletmecisiymiş. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin'in Türkiye'nin ilk elektrik tesisleriyle ilgili bir makale yazmak istemesi üzerine, Ziraat'in 10 yıl boyunca HES işlettiği de ortaya çıktı. İşin ilginç yanı Keskin, konuyla ilgili başvuru yaptığında Ziraat Bankası da portföyünde herhangi bir santral bulunmadığı yanıtını aldı. Ancak o yıllara ait bir antetli kağıt Ödemiş'teki hidroelektrik santralın 10 yıl boyunca Ziraat Bankası tarafından işletildiğini ortaya koydu.

Keskin, Ödemiş'in Cumhuriyet kurulduktan sonraki on yılda elektriğe kavuşan altı ilin yanında tek ilçe olduğunu anımsatarak, "O dönemde Maliye Bakanı olan Şükrü Saracoğlu Ödemişli. Onun talimatı ile burada santral inşaatı başladı. Ancak belediyede para olmayınca yine onun talimatı ile Ziraat Bankası teminat mektubu verdi. 1934-1944 yılları arasında santralı Ziraat işletti. Ama yine de alacağını tahsil edemedi. Bu sırada Başbakan olan Saracoğlu'nun talimatı ile santral belediyeye verildi ve hesap kapatıldı" dedi.

Santral değil arazi olarak görünüyor

Öykü her açıdan ilginç. Ziraat Bankası tarafından Ödemiş Belediyesi'ne devredilirken, karşılığında bazı araziler alınmış. Sonra nasıl olduysa santral kayıtlara santral değil arazi olarak geçiyor. Şu anda Ödemiş'te böyle bir santral kayıtlarda yok görünüyor. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, şu anda belediyenin kayıtlarında santralın arazi olarak yer aldığını belirterek, "Ortada her açıdan ilginç bir öykü var" dedi.
Hacer Gemici/Gazete Habertürk


Geri Dön