28 / 03 / 2024

Zonguldak İncivez'de heyelanlı bölge imara açılmadı!

Zonguldak İncivez'de heyelanlı bölge imara açılmadı!

İncivez Mahallesi'nde heyelanlı bölgenin imara açılmak istenmesine Zonguldak Belediyesi İmar Komisyonu geçit vermedi, İmar Komisyonu, dünkü ilk toplantısında daireden gelen yazıları inceledi. Komisyon. Pazartesi günü yeniden toplanacak.



İncivez Mahallesi’nde heyelanlı bölgenin imara açılmak istenmesine Zonguldak Belediyesi İmar Komisyonu geçit vermedi.

İmar Komisyonu bugünkü ilk toplantısında daireden gelen yazıları inceledi. Komisyon Pazartesi günü yeniden toplanacak.

İncivez'deki heyelanlı bölgenin hiçbir çalışma yapılmadan imara açılması imar rantı iddialarını güçlendiriyor.

İşte bölgenin bu şekliyle imara açılmamasını gerektiren rapor...


İŞTE O RAPOR... 

Zonguldak Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, TTK ve MTA’nın ortaklaşa hazırladığı Zonguldak İli Zemin Hareketleri raporunda İncivez Mahallesi’yle ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

“24. Zonguldak-Kozlu yolu üzerinde Bülent Ecevit Üniversitesi alt kapı girişinden İncivez Minibüs duraklarına kadar gelen yolun güneyinde aktif ve muhtelif heyelan alanı bulunmaktadır. Yol üzerinden geçen ‘Ters Fay’ düzleminin kireç taşına bildirmesi ile başlayan, tasmanla devam eden, yer altı suyu ile hareketine devam eden eski heyelan düzlükleri üzerinde inşası yapılan veya yapılmakta olan binaların tabanlarındaki yeraltı su seviyesinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu alanlarda yapılacak heyelan haritalarında kayma düzlemleri, heyelanın kopma bölgesi ve akmanın sonuçlandığı alanların tespit edilerek bina yoğunluğunun zemini taşıyabileceği yükün üzerine olmamasına dikkat edilecektir.

24/1. İlgili belediye tarafından, Zonguldak-Kozlu yolu üzerinde Bülent Ecevit Üniversitesi alt kapı girişinden İncivez minibüs duraklarına kadar gelen yolun güneyinde, ilgili belediyenin sorumluluk alanına düşen alanlarda afet risk haritası hazırlanması ve 2013 yılı içerisinde buna uygun olarak yürürlükteki imar planlarını revize etmeleri zorunludur.

24/2. Bu alanlarda yeni yapılaşma koşulları belirlenecektir. Bu alanlardaki yapılar için 2013 yılı içerisinde deprem ve heyelana dayanıklılık analizi yapılacak ve gerekiyorsa güçlendirme çalışmalarının, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması sorunludur.”

 

ÇALIŞMA YAPILMADI

Ortada böyle bir rapor varken, heyelanlı bölgenin imara açılması ‘imar rantı’ iddialarını güçlendiriyor. 2-3 müteahhidin, daha çok kar hırsıyla imara açtırdığı bölgede heyelan nedeniyle çatlayan ve yıkılan binalar bulunuyor.

Zonguldak Valiliği, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Zonguldak Belediyesi’nin olası faciaların önüne geçilmesi adına bu imar değişikliğine engel olması bekleniyor. 



Zonguldak Pusula Gazetesi


Geri Dön