28 / 03 / 2024

Zorlu'nun gayrimenkul projelerinin toplamı 4 milyar doları bulacak

Zorlu'nun gayrimenkul projelerinin toplamı 4 milyar doları bulacak

Zorlu Grubu, Çalık Holding, Anadolu Grubu, Borusan ve Boyner Holding, bu yıl 2 milyar 840 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. En büyük yatırıma 1,2 milyar dolar ile Zorlu Grubu imza atacak...



Bunlar içinde en önemlilerinden birini de 700 milyon liralık (440 milyon dolar) yatırımla Manisa'da kurulacak nikel rafinerisi oluşturuyor. Şirket, Vestel'de de 100 milyon dolarlık iyileştirme yatırımı yapacak.

Uluslararası şirketlerin ağır hasarlarla atlattığı küresel krizden Türkiye'deki holdingler büyük başarıyla çıktı. 2010'u kr artışlarıyla kapatan Türk şirketleri, bu yıl da yatırımlara hız verecek. Elektronik-beyaz eşya, tekstil, enerji, gayrimenkul ve madencilik alanlarına ağırlık veren Zorlu Grubu, bunların başında geliyor. 2011 için 1,2 milyar dolarlık yatırım öngören grup, bunun önemli bir kısmını enerjiye ayırdı. Zorlu'nun gayrimenkul projelerinin toplam tutarı ise 4 milyar doları bulacak. 2011 bütçesinin yüzde 70'ini yeni yatırımlara tahsis eden Çalık Holding de, 700 milyon dolarlık planını enerji, bankacılık ve telekom sektörlerindeki yeni özelleştirmelere göre yükseltecek. Anadolu Grubu, yaklaşık 800 milyon liralık yatırımların yarısını yurt- dışına ayırdı. Borusan Holding, 400 milyon dolarlık bir yatırım planıyla 2011'e girerken, Boyner 63,5 milyon lira harcamayı hedefliyor.

Zorlu Holding, Manisa'nın Gördes ilçesinde 700 milyon liralık nikel madeni rafinerisi kuracak. Rafinerinin 2015 yılında tamamlanması öngörülüyor. Yurtdışı yatırımlarını da ağırlıklı olarak enerji sektörünün oluşturduğu Zorlu Grubu'nun Rusya, İsrail ve Pakistan'daki santral yatırımlarının büyüklüğü ise yaklaşık 2 milyar doları buluyor.

Çalık Holding'in ise 2011 yılında gerçekleştirmeyi planladığı yatırım tutarı ortalama 700 milyon dolar seviyesinde. Grup şirketlerinin yurtiçi ve yurtdışında öncelikli olarak enerji, bankacılık ve telekom sektörlerinde takip ettiği yeni özelleştirme ve satın alma işlemleri mevcutken, bu işlemlerin 2011 senesinde hayata geçirilmesi durumunda planlanan yatırım tutarı revize edilerek yükseltilecek. Grup, madencilik sektöründe ortalama 60 milyon dolar yatırım planlıyor. Holding, ayrıca 2010 yılının son günlerinde bünyesine katılan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ için 100 milyon liranın üzerinde altyapı ve şebeke yatırımı yapacak. Enerji üretim portföyünde mevcut olan RES, HES ve TES projeleri için 150 milyon doların üzerinde yatırım öngören Holding, inşaat ve gayrimenkul geliştirme alanında 300 milyon liranın üzerinde yatırım planlıyor. Çalık, öngörülen bütçenin yaklaşık yüzde 70'ini yeni yatırımlara tahsis etti.

Boru üretiminin yanı sıra otomotiv, enerji, lojistik ve telekomünikasyon alanlarında da faaliyetleri bulunan Borusan Holding, 2010'da ciroda yüzde 40 büyümeyle 3,4 milyar dolara ulaştı. Holding'in Üst Yöneticisi Ağah Uğur, bazı iş alanlarında yüzde 50-60 oranlarında büyüme elde ettiklerini belirterek, bu yıl 400 milyon dolarlık yatırım hedefleri bulunduğunu söyledi. Bunun yarısını enerji alanında harcamayı planladıklarını aktardı. Uğur, geçen yıl başladıkları yüksek teknolojili spiral hat borusu yatırımını 2011'de tamamlamak istediklerini, Nabucco veya benzeri fırsatlar ortaya çıktığında buna hazır olacaklarını vurguladı. Ağah Uğur, 400 milyon dolarlık yatırım bütçesinin sadece 50 milyon dolar civarındaki kısmının yenileme ve regüler yatırımlardan oluştuğunu, geri kalanın tamamen büyüme ve verimlilik artışına yönelik sıfırdan yatırımlar olacağını belirtti.

Temellerini Altınyıldız markasıyla atan ve bünyesinde Boyner, Beymen gibi markaları wbulunduran Boyner Holding de bu yıl için 63,5 milyon liralık (40 milyon dolar) yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor. Yatırımların ağırlığı perakende sektöründe olacak. Holding, perakendenin yanı sıra üretim (tekstil, konfeksiyon) ve e-ticaret sektörlerinde de yeni yatırımlara imza atacak. Hem Türkiye hem de yurtdışında Coca-Cola ve Efes Pilsen yatırımlarıyla ön plana çıkan Anadolu Grubu ise 2011 yılında yaklaşık 800 milyon liralık (500 milyon dolar) yatırım hedefliyor.
Zaman


Geri Dön