27 / 04 / 2024

2015 kira depozitosu ne kadar?

2015 kira depozitosu ne kadar?

Taşınmaz mal kiralamalarında yaptığınız anlaşmaya istinaden bir kira sözleşmesi imzalamanız ve ilk kira ile birlikte depozito ödemesini de yapmanız gerekiyor. Peki, 2015 kira depozitosu ne kadar?



2015 kira depozitosu ne kadar?

Bir mesken kiralamak istediğinizi düşünelim. Mal sahibi ile yaptığınız anlaşmaya istinaden bir kira sözleşmesi imzalamanız ve ilk kira ile birlikte depozito ödemesini de yapmanız gerekiyor.


Güvence bedeli olarak da nitelendirilen depozito, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, kanunda belirtilen bedelden yüksek olamıyor. Peki, 2015 kira depozitosu ne kadar?


Borçlar Kanunu gereğince, depozito en fazla üç aylık kira bedeli kadar oluyor. Örneğin, meskenin aylık kira bedelinin 900 TL olduğunu düşünelim. Mal sahibi en fazla 2.700 TL'lik bir depozito bedeli talep edebiliyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiracı ile herhangi bir problemin yaşanmaması durumunda taşınmaz sahibi, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.


Son kira depozitoya sayılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön