19 / 04 / 2024

2015 tapu harç masrafı ne kadar?

2015 tapu harç masrafı ne kadar?

Gayrimenkul alım satım esnasında tarafların birtakım belgeleri ibraz ederek masraflarını ödemesi gerekiyor. Peki, 2015 tapu harç masrafı ne kadar?



2015 tapu harç masrafı ne kadar?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri esnasında ödenmesi gereken bazı masraflar bulunuyor. Evin alım satım esnasında tarafların birtakım belgeleri ibraz ederek masraflarını ödemesi gerekiyor. 


Bu masrafların başında tapu harcı ve döner sermaye kalemlerinin yanı sıra KDV gibi masraflar geliyor. Emlakçı söz konusu ise hem alıcı hem de satıcı tapu devri için emlakçıya yüzde 2 komisyon ve KDV bedelini ödenmesi gerekiyor


Tapu harcının yüzde 15 – 20 arasında değişebilen bedelinin konutun emlak vergisi miktarından az olmaması şartı bulunuyor. Hem alıcı hem de satıcı bu bedelleri ayrı ayrı ödemekle mükellef olarak biliniyor. Peki, 2015 tapu harç masrafı ne kadar?


Tapu harcı hesaplama işleminde 2015 yılı oranı binde 20 olarak belirlendi. Yani gayrimenkulün tapu dairesindeki tapu devir işlemleri için taşınmazın asıl satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ödemesi, hem satıcı olan mülk sahibi hem de alıcı ayrı ayrı olarak yapılıyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.


Tapu döner sermaye harcı ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön