26 / 04 / 2024

2b arazi fiyatları nasıl öğrenilir?

2b arazi fiyatları nasıl öğrenilir?

2b arazisinin satışı için il müdürlüklerine ya da deftarlığa başvuru yapılması gerekiyor. Ziraat Bankasına "2B ve tarım arazileri" tahsilat hesabına para yatırılması gerekiyor. Peki, 2b arazi fiyatları nasıl öğrenilir?



2b arazi fiyatları nasıl öğrenilir?

2b arazileri rantı yüksek olan illerde bulunuyor. Arazilerin yüzde 80'i Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. 2b arazilerin büyük kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluuyor. Bu alanlar üzerinde su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 


2b arazileri satın almak için belirlenen süre içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor.  2b arazilerin satışı için başvuruda bulunan hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde açıklanıyor. 


2b arazisi başvurusu deftarlıklara ve mal müdürlüklerine yapılabiliyor. Başvuru işlemleri sırasında istenen 2b arazisi parasının Ziraat Bankası şubeleri ve internet üzerinden "2B ve tarım arazileri" tahsilat hesabına yatırılması gerekiyor. 2b arazisi için bazı belgeler gerekli oluyor. 2b arazisi başvuru işlemleri için gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


2B başvuruları için gereken belgeler;

- Başvuru dilekçesi,

- Nüfus cüzdanı fotokopisi,

- Başvuru bedelin yatırıldığına dair makbuz,

- Veraset ilamının onaylı örneği (kanuni mişrasçılardan mirasçı olduğunu gösteren belge)

- Akdi haleflerden ise Kanun yürürlüğe girdikten sonra düzenlenecek noter tasdikli yazılı muvafakat.


2b arazi fiyatları..

2b arazisi satışı belirlenen rayiç bedelleri üzerinden gerçekleştiriliyor. 2B arazisi rayiç bedelleri; il tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor.


2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeri oluyor. Bu tutar ödenmesi gereken tutar olmuyor. 


2b arazileri sit alanı nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön