26 / 04 / 2024

2b arazileri rayiç bedelleri ne kadar?

2b arazileri rayiç bedelleri ne kadar?

Orman vasfını kaybetmiş hazine araziler 2b arazisi olarak tanımlanıyor. 2b, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor. Peki, 2b arazileri rayiç bedelleri ne kadar?



2b arazileri rayiç bedelleri ne kadar?

2b, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinin B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak ifade ediliyor. Orman vasfını kaybetmiş hazine araziler 2b arazisi olarak tanımlanıyor.


2b araziler rantı yüksek illerde bulunuyor.  Bu İller arasında  Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova yer aluyor. 2b arazilerin büyük bir kısmı zeytinlik, narenciye alanları ve otlaklardan oluşuyor. 


Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b arazisi deniyor. 


2b arazisi rayiç bedelleri konut alım satım işlemlerinde belirlenmiş oranlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, 2b arazileri rayiç bedelleri ne kadar?


2b arazileri rayiç bedelleri!

2B arazisi rayiç bedelleri; İl tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında belirleniyor. 2b arazisi sorgulamasını www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 


* Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeridir.

* Bu tutar ödenmesi gereken tutar değildir.

* Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılacaktır.

* Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılacaktır.

* Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup edilecektir.


2b arazilere kimler başvurabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön