16 / 04 / 2024

2b arazileri rayiç bedelleri 2015!

2b arazileri rayiç bedelleri 2015!

2b arazi satış işlemleri için deftarlıklara ya da il müdürlüklerine başvuru yapılıyor. 2b satış işlemlerinde rayiç bedelinin ödenmesi gerekiyor. İşte, 2b arazileri rayiç bedelleri 2015!



2b arazileri rayiç bedelleri 2015!

Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri ya da 2B, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak tanımlanabiliyor.  2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma olarak karşımıza çıkıyor.


2b arazilerin kişilere satışının gerçekleşebilmesi için hak sahibi olması gerekiyor. Haksahibi olanlar önceden tespit ediliryor ve listeye alınarak kendilerine bildiriliyor. 


473 bin hektarlık alanı kaplayan bu araziler üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı yer alıyor.


Orman vasfını kaybetmiş olan bu araziler günümüzde orman köylüsü olmayan kişi ve kuruluşların işgalinde olarak biliniyor.  Bu arazilerin %80'i, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi rantı yüksek illerde bulunuyor. 


2b arazileri rayiç bedelleri nasıl belirlenir?

2B arazisi rayiç bedelleri; İl tarım müdürlükleri, ticaret ve ziraat odaları, emlakçılar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, bilirkişilerin görüşleri ve emsal nitelikteki taşınmazların satış bedelleri dikkate alınarak parsel bazında hesaplanarak belirleniyor. 2b arazisi sorgulamaları www.milliemlak.gov.tr adresinden yapılabiliyor. 


* Sorgulama sonucu çıkan metrekare değeri taşınmaz rayiç metrekare değeridir.

* Bu tutar ödenmesi gereken tutar değildir.

* Taşınmaz tarımsal amaçlı kullanılıyor ise %50 indirim yapılacaktır.

* Taşınmaz tarımsal amaç dışı kullanılıyor ise %30 indirim yapılacaktır.

* Ayrıca taşınmaz için ödenen ecrimisil bedelleri, başvuru bedeli de mahsup edilecektir.


2b arazi satış bedeli!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön