19 / 03 / 2024

7 maddede kat malik ve kat irtifak sahipliği!

7 maddede kat malik ve kat irtifak sahipliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " 7 maddede kat malik ve kat irtifak sahipliği " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



1.Kat mülkiyeti nedir , kat maliki kimdir?

Bağımsız bölümler üzerinde ilgili kanun ve uygulama mevzuatı çerçevesinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve kat mülkiyeti sahip olanlara da kat maliki denir.


2. Kat Malikinin Bağımsız Bölüm Üzerindeki Hakları:

 Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, Kat Mülkiyet Kanununun ilgili hükümleri saklı kalmak şartıyla, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler , (KMK.15).


3. Kat Malikinin Ortak Yerler Üzerindeki Hakları: 

Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. 

Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır (KMK. 16).


4. Kat irtifakı nedir, kat irtifak sahibi kimdir?

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan irtifak hakkına kat irtifakı , bu hakka sahip olanlara da kat irtifak sahibi denir.


5.Kat İrtifak Sahibinin İnşaatın Başlayıp Bitirilmesi İçin Gerekenlerin Yapılması esnasındaki hakları

Kat irtifakı sahipleri, ortak arsa üzerinde yapılacak yapının, sözleşmede yazılı süre içinde başlaması ve tamamlanması için kendilerine düşen borçların yerine getirilmesini, karşılıklı olarak isteme ve dava etme hakkına sahiptirler (KMK. 17).  


6. Kat İrtifak Sahibinin Kat İrtifakı Yöneticisi Atanması esnasındaki hakları

Kat irtifakı sahipleri yapının tamamlanması için kendi aralarından veya dışarıdan bir veya birkaç kişiyi yönetici olarak tayin edebilirler. Kat mülkiyeti yöneticisinin görev, yetki ve sorumluluklarına dair hükümler, bu yönetici hakkında da uygulanır (KMK. 17).  


7. Kat İrtifak Sahibinin Kat İrtifaklı Binanın Yönetimindeki hakları

 Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi anagayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır  (KMK. 17).


www.arsiyonder.org 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


6 maddede site toplantılarında oy kullanımı!



Geri Dön