20 / 04 / 2024

Bağımsız bölüm mülkiyet hakkı nedir?

Bağımsız bölüm mülkiyet hakkı nedir?

Yapı içinde bulunan bağımsız bölümlerin mülkiyet hakkı nasıl alınıyor dersiniz? İşte bağımsız mülkiyet hakkı nedir? için ayrıntılı yanıtlar...




Bir yapı içinde ayrı ayrı tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlere bağımsız bölüm deniyor. Bağımsız mülkiyet hakkı ise, her bağımsız bölüm sahibinin alan üzerindeki hakkını ifade ediyor. Yani bağımsız mülkiyet hakkına sahip kişi, söz konusu bölümünden dilediği gibi yararlanma hakkına sahip oluyor. 


Bir örnek..

Bağımsız bölüm mülkiyet hakkı nedir? sorusuna bir örnekle açıklık getirirsek; Bir arsaya tek başınıza sahip olduğunuzu varsayalım. Tapu Sicil Müdürlüğü'ne arsa sahibi olarak talepte bulunursanız, arsanızın üzerine inşa edilmiş her bağımsız bölüme bağımsız mülkiyet hakkı verilir. Böylelikle her bağımsız bölüm, kendi sahibine ait olur ve bu kişiler söz konusu bölümlerden istedikleri gibi yararlanabilir. 


Bağımsız bölüm satışında şufa hakkı yok..

Peki bağımsız bölümler satılabilir mi? Sahibinin bağımsız mülkiyet hakkı altında olan bağımsız bölümlerin satışında sakınca yok. Satış durumunda diğer kişilerin şufa hakkı da bulunmuyor. Ayrıca bağımsız bölümlerde izale-i şüyu imkanı da bulunmuyor. 


Bağımsız bölüm sahipleri arsa payına sahip..

Bir yerin bağımsız bölüm sayılabilmesi için yapının bulunduğu arsa üzerinden arsa payına sahip olması gerekiyor. Buna göre, bağımsız bölümlere sahip olan kişiler, arsa üzerindeki bu paya da sahip olmuş oluyor. Yani arsa payı ile bağımsız bölüm birbirinden ayrılmıyor. 


Bağımsız bölüm çeşitleri

Kat mülkiyeti Kanunu'na göre bağımsız bölümlerin vasıfları şu şekilde ayrılıyor; Kanuna göre, bağımsız bölümler kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi vasıflarda inşa edilebiliyor. Ancak burada sayılmamış vasıflarda da bağımsız bölümler olabilir. Burada önemli olan taşıdığı vasfa göre başlı başına kullanılabilir olup olmadığı. 




Geri Dön