16 / 04 / 2024

Bir dairenin maliyeti ne kadar?

Bir dairenin maliyeti ne kadar?

Arsa üzerinde inşa edilecek ister tek katlı, ister çok katlı yapılacak binanın maliyeti için öncelikle dairenin maliyetimin hesaplanması gerekiyor. Peki, bir dairenin maliyeti ne kadar? İşte bir dairenin maliyeti 2015..



Bir dairenin maliyeti ne kadar?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek ister tek katlı, ister çok katlı yapılacak binanın maliyeti için öncelikle dairenin maliyetinin hesaplanması gerekiyor. Dairenin büyüklüğü, şekli, konumu, kullanılan inşaat malzemelerinin kalitesi, balkon olup olmaması, balkonun büyüklüğü, binadaki ortak alanlar gibi faktörler maliyeti doğrudan etkiliyor.


Bu faktörlerin yanı sıra, inşaat için yapılacak genel giderlerin de hesaplamaya katılması gerekiyor. Örneğin hafriyat çalışmaları, beton masrafları, cephe kaplaması, pencereler, merpen kaplamaları, döşeme gibi işlerin masraflarının da hesaplamaya dahil edilmesi gerekiyor.


Kullanılan malzemelerin ucuz olması halinde dairenin maliyeti de düşük oluyor. Ancak malzemeler ve işçilik ne kadar kaliteli olursa dairenin maliyeti de aynı oranda artıyor.


Arsası üzerinde bir müteahhit ile anlaşma sağlayarak ev yaptırmak isteyenlerin daire maliyeti arsa payı da dahil edilerek hesap ediliyor. Bu rakam ortalama olarak bir daire için 60 - 80 bin TL olarak karşımıza çıkıyor.


Hesaplamaya dahil edilmesi gereken diğer masraflar şu şekilde sıralanıyor:

Her türlü genel gider, katma değer vergisi ve diğer vergiler ile birlikte;

Isı Merkezi 

Sıvı veya gaz yakıtlı kazan ünitesi (konut alanına bağlı olarak değişir)

Sıcak Su Üreticisi 

Hidrofor

Su deposu

Mazot deposu 

Sıhhi Tesisat ve Isıtma Tesisatı 

Radyatörler (Çelik Panel Tipi)

Vitrifiye Malzeme ve Armatürler 

Kuvvetli Akım ve Zayıf Akım Elektrik Tesisat İşleri 

Pano ve Tablolar 

Anahtar ve Prizler


Bir villa ne kadara mal olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön