07 / 05 / 2024

Daire teslim masrafları!

Daire teslim masrafları!

Daire alım satımlarında, alıcının masrafları satış bedelini ödemek ile bitmiyor. Peki, bir dairenin ortalama teslim masrafları nelerdir ve ne kadardır? Bir daire tüm masrafları ile ne kadara mâl olur?



Daire teslim masrafları!

Daire alım satımlarında, alıcının masrafları satış bedelini ödemek ile bitmiyor. Daire satış masrafları arasında tapu harcı,döner sermaye harcı, emlakçı komisyonu, vekalet verilmesi halinde avukat ve vekaletname bedeli adı altında birçok masraf bulunuyor. Peki, bir dairenin ortalama teslim masrafları ne kadardır? Bir daire tüm masrafları ile ne kadara mâl olur?


Tapu Devir Vergisi: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğün'e beyan edilen değerin %4’u vergi olarak ödenir. 


Pazarlık sonucu oluşan bir antlaşma yoksa, kanunun belirttiği şekilde vergi dağılımı şöyledir. %1,65 alıcı öder ve % 1,65 +145 TL döner sermaye harcını satıcı öder) 


Bu meblağ bir devlet bankasına yatırılır. Bunun için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeden "asgari beyan değeri" alınır. Belediye beyan değerinden düşük satış bedeli gösterilemez.


Tapu İşlem Masrafı: Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne döner sermaye harcı ödenir. Ortalama 150 TL


Ferdi İskan: Sadece kat mülkiyeti olan bağımsız bölümler için gereklidir. Gayrimenkulün konumu ve boyutuna göre yaklaşık olarak 600 TL


Emlakçı Komisyonu: Yetkili emlakçılar hem alıcıdan ve hem satıcıdan sözleşme meblağının %2’şer + KDV


Avukat Masrafı: İstediğiniz takdirde sözleşme bedelinin %1 karşılığında (1200.-€ + %18 KDV’den düşük olmamak şartıyla) Avukat tutabilirsiniz. Avukat riskinizi en aza indirgeyebilir.


Vekaletname masrafı: yaklaşık 50 TL


Sürekli Masraflar

Emlak Vergisi: Belediyenin belirlediği emlak değerinin %0.1 kadar her yıl en geç Mart ayı sonuna kadar ödenmelidir.


Ev Sigortası: Bu 150 TL ile 300 TL arasında değişkenlik gösteriyor.


Elektrik Aboneliği: Elektrik saati yaklaşık 200 TL (bir defalık ödenen depozito). Bağlı olan elektrik saatinin aboneliğini değiştirmek yaklaşık 80 TL. Elektrik kullanımı KW/h başına yaklaşık 20 kuruş


Su Aboneliği: Su sayacı yaklaşık 280 TL (bir defalık ödenen depozito). Bağlı olan su sayacının aboneliğini değiştirmek yaklaşık 80 TL. Su sarfiyatı bedeli 1 m3 başına 15 kuruş


Telefon Aboneliği: Telefon aboneliği aylık yaklaşık 15 TL.  Konuşma ücreti dakikası yaklaşık 60 kuruş.


Tapuda eksik beyan cezası!


Geri Dön