25 / 04 / 2024

DASK primi nereye ödenir?

DASK primi nereye ödenir?

Zorunlu Deprem Sigortası primleri yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödeniyor. DASK bir yıl için geçerli sayılıyor ve poliçe süresi bittiğinde yenilenmesi zorunlu tutuluyor. Peki, DASK primi nereye ödenir?



DASK primi nereye ödenir?


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile tarif edilen bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giriyor.


Bu sigortayı ancak sigorta kapsamında tarif edilen bağımsız bölümler ve binalar için sahipleri veya varsa faydalanma hakkına sahip kişiler yaptırmak zorunda oluyor. 


Bina ortak alanları Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında olmuyor ancak güvenli bir yaşam için bina yönetimleri Zorunlu Deprem Sigortası yaptırması gerekiyor.


27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ve sadece arsa tapusu bulunan konutlar, Zorunlu Deprem Sigortası`na konu teşkil etmiyor. Ancak ilgili mevzuat çerçevesinde geçerli inşaat ruhsatı bulunan konutlar Zorunlu Deprem Sigortasına tabi tutuluyor. 


DASK primi nereye ödenir?

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası`na göre ülkemiz deprem riski açısından beş ayrı bölgeye ayrılıyor. Zorunlu Deprem Sigortası primi hesaplanırken bu bölgelerin her biri için yapı tarzlarına bağlı olan fiyatlar uygulanıyor. 


Zorunlu Deprem Sigortası primleri yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödeniyor.  DASK bir yıl için geçerli sayılıyor ve poliçe süresi bittiğinde yenilenmesi zorunlu tutuluyor. 


Konuta veya işyerine DASK poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle başvuruda bulunmanız yeterli oluyor. DASK priminide sigortayı yaptırdığınız kuruma ödemeniz gerekiyor. 


DASK primi ne zaman ödenir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön