19 / 04 / 2024

DASK primi ne zaman ödenir?

DASK primi ne zaman ödenir?

Sigortanız için ödemeniz gereken prim tutarı Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirleniyor. Sigorta primlerinin artışı, her yıl binaların metrekare birim maliyetlerindeki artışa paralel olarak düzenleniyor.Peki, DASK primi ne zaman ödenir?



DASK primi ne zaman ödenir?


DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısa adı olarak biliniyır. Ancak son zamanlarda bu kısaltma daha çok zorunlu deprem sigortasının yerine kullanılıyor. Riskin bu kurum tarafından üstlenildiği sistemde DASK sigorta şirketleri tarafından yapılıyor.


DASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistem olarak karşımıza çıkıyor.  Bu sistemde risk ödenen prim karşılığı kurum tarafından üstleniliyor daha sonra da uluslararası reasürans şirketlerine dağıtılyor.


DASK; deprem, deprem sonrası yangın, deprem sonrası tsunami, deprem sonrası yer kayması gibi doğal felaketler sonucu konutta oluşan maddi hasarları sigorta eder. Bu hasarlar sigorta bedeline göre sigorta ediliyor. 


Sigorta Bedeli en fazla 150000 TL kadar olabiliyor. Evin yeniden inşa maliyetinin daha fazla olacağı durumlarda ayrıca konut sigortasının yapılması zararın tamamının karşılanmasını sağlıyor.


Sigortanız için ödemeniz gereken prim tutarı Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirleniyor. Peki, DASK primi ne zaman ödenir?


DASK prim tutarınızı hesaplamak için  öncelikle deprem sonrasında alabileceğiniz en yüksek limiti belirleyen sigorta bedeli (teminat tutarı) bulunması gerekiyor. 


Sigorta primlerinin artışı, her yıl binaların metrekare birim maliyetlerindeki artışa paralel olarak düzenleniyor. DASK primi sigorta yaptırırken ödenmesi gereken bir bedel olarak karşımıza çıkıyor. Zorunlu deprem sigortası primi poliçe düzenlendiği zaman yılda 1 kez olmak üzere peşin olarak ödeniyor. 


Zorunlu deprem sigortası primi ne kadar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön