28 / 03 / 2024

Depozito kira geliri!

Depozito kira geliri!

Depozito, kiracının kiralayana verdiği güvence parası olarak karşımıza çıkıyor. Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen depozitoya göre, depozito kira geliri ne kadar olmalı? İşte depozito kira geliri ile ilgili yasal hükümler...



Depozito kira geliri!

Depozito, kiralama işlemleri kapsamında, kiracının, ev sahibine verdiği güvence olarak tanımlanıyor. Damga vergisine tabi tutulmayan depozito kira geliri, Türk Borçlar Kanunu'nda, 342. maddede ele alınıyor. 


MADDE 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Yukarıda yer alan hükümlere göre, depozito kira geliri üç aylık kira bedelinden çok olamıyor. Depozito, kiracıya ancak kira borcunun olmaması ve kiraya konu olan eve zarar verilmemesi halinde kiracıya geri veriliyor.





Depozito kira sözleşmesi!
Kira depozitosu nasıl geri alınır?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön