26 / 04 / 2024

Duvar mantolama nasıl yapılır?

Duvar mantolama nasıl yapılır?

Duvar mantolama nasıl yapılır?: Duvar mantolama uygulamasının aşamalarını aşağıda detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Bu işlem için öncelikle binanın gider boruları ve çanak antenleri gibi şeylerin sökülmesi gerekiyor...




Duvar mantolama nasıl yapılır?


Mantolama uygulaması yapılırken kullanılacak yapıştırma harcının çimento içeriyorsa +5 ile +30 derece ısıda olması gerekiyor. Uygulama öncesi binadaki gider boruları, çanak anten gibi şeylerin sökülmesi, çatlaklar, eskimiş sıva ve sökülmüş yerlerin tamir edilmesi de önem taşıyor. Uygulama yapmadan önce binada nem olmaması gerekiyor. Yağışlı havalarda kurulan iskelenin koruyucu bir file, naylonla örtülerek işlemin korunması sağlanmalıdır. Don olayı olacak kadar soğuk havalarda ise uygulama yapılmaması öneriliyor.


Mantolama uygulaması eğer yüksek binalara yapılacaksa 3 katta bir yatay derzleme yapılması uygun olur. Aksi takdirde binanın katları yükseldikçe uygulanan harç oranı 15 – 20 cm çıkarılması gerekir ki bu mümkün olmayan bir durumdur.


Yukarda belirtilen şartlar sağlandıktan sonra subasman profili yerleştirmesi işlemi uygulanır. Bu profil piyasada 33 mm ile 63 mm arasındaki boyutlarda bulunur. Uzunluğu ise 2,5 m civarındadır. Uygulama öncesi don seviyesi belirlenerek, profil don seviyesine kadar indirilir. Teknik olarak buradan başlamak gerekir, eğer binanın bodrum katı varsa ve ısıtma işlemi yapılıyorsa uygulamaya mutlaka buralardan başlamak gerekiyor.


Duvar mantolama nasıl yapılır?

Yerleştirilen profiller 50 cm de bir vidalanır. Sonra mantolama levhalarının yerleştirilmesi işlemine geçilir. Çimento içerek yapıştırma harçları kullanılır. Bir torba yapıştırma harcına 6 litre su eklenerek harç hazırlanır. Mümkünse düşük devirde bir karıştırma makinesi ile karıştırılır. Karışım 10 dk dinlendirilir. Sonra yeniden karıştırılır. Hazırlanan karışım daha önce monte edilen levhaların arasına mala kullanılarak uygulanır. Çimento bazlı yapıştırıcılar m2ye 5 kg şeklinde uygulanır. Bunun yanı sıra poliüretan bazlı yapıştırıcılar vardır. Bu yapıştırıcılar daha kullanışlı ve daha yapışkan olduğu için 10 metreye kadar yapılan uygulamalarda dübelleme işlemine gerek duyulmaz.


Duvar mantolama nasıl yapılır?

Bunlardan sonra mantolama levhalarının dübellenmesi işlemi yapılır. Sonra birinci kat sıva uygulanır. Sıva işlemi bittikten sonra profillerin yerleştirilmesi yapılır. Daha sonra ikinci kat sıva uygulanır. Son uygulama ise dekoratif kaplamadır. Böylece bina dış görünümü oldukça estetik ve daha dayanıklı bir hal alır.



Isı yalıtımı yaptırma!
Çatı ısı yalıtımı nasıl yapılır?
İç cephe mantolama nasıl yapılır?
Mantolama nasıl yapılır?
Çatı ısı yalıtımı köpük!
Mantolama Yasası!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön