19 / 04 / 2024

Emlak beyanı ne demektir?

Emlak beyanı ne demektir?

Gayrimenkul sahiplerinin sahip oldukları gayrimenkullerin vergisini ödeyebilmek için öncelikle emlak beyanında bulunmaları gerekiyor. Peki emlak vergisi ödeyebilmek için ilgili belediyelere verilmesi gereken emlak beyanı ne demektir?



Emlak beyanı ne demektir?


Şahıs, kurum ve kuruşlarca sahibi oldukları gayrimenkullerin  ispatı olarak bulundukları bölgedeki bağlı oldukları belediyelere makbuz karşılığı verilen belgeye emlak beyanı deniyor. Gayrimenkullerin bağlı oldukları belediyeye bildirilme işi olan emlak beyanının, gayrimenkul sahiplerinin vergilendirilmesi için verilmesi gerekiyor.


Emlak beyanları, emlakın bulunduğu ilgili belediyenin emlak servisine veriliyor. Emlak vergisi ise; tapu kütüğünün adına tescilli emlak veya emlakların devlet veya devlet kurumlarına her yıl belirlenen tutarın yatırılması işlemine deniyor. 



Emlak beyanının en geç gayrimenkulün tapusunun alındığı yılın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Sözkonusu gayrimenkulun inşaatı hala tamamlanmadıysa inşaat tamamlandıktan ve tapu temin edildikten sonra o yıl içinde emlak beyanının yapılması gerekiyor.


Emlak beyanı için gereken belgeler


Kapak dosya, tapu fotokopisi, adres ve telefon numarası, mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi, yapı ruhsatı


Emlak vergisi beyannamesi örneği!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön