29 / 03 / 2024

Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?

Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi ödemesi nasıl ve nereden yapılacak? Emlak vergisi belediyeye mi ödenir? Emlak vergisi hangi belediyeye ödenecek? İşte emlak vergisi ödeme kanalları...



Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi ödemesi nasıl ve nereden yapılacak? Emlak vergisi hangi belediyeye ödenecek?


Konut, işyeri ve arsa gibi gayrimenkllerin vergi ödemesi, bağlı oldukları belediyeye yapılıyor. Ancak, taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi ödeme kanalları arasında internet seçeneği de yer alıyor. Ancak internetten ödeme yapılabilmesi için belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor gerekli.  E-belediyenin kullanılıyor olması halinde ödemeler internet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor. 


Emlak vergisi için ödenmesi gereken bedel, gayrimenkullerin rayiç bedelleri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması yolu ile bulunuyor.


Emlak vergisi oranları:

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden yukarıda yer alan oranların hesaplanması ile bulunuyor. 31 Mayısa kadar ilk taksitlerin ödeneceği emlak vergisi için ikinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.



E-belediye hizmeti sunan belediyeler nelerdir?
Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir?



Geri Dön