26 / 04 / 2024

Enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Meskenlerde yapılacak kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor. Yeni enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak!



Enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak!

Meskenlerde yapılacak kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor.


ÜFE oranları her ay belli tarihlerde ve belli saatte TÜİK tarafından kamuoyuna duyuruluyor. Geçtiğimiz ay yapılan açıklamaya göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,06 artmıştı.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ise yüzde 9,75 oranında tespit edilmişti.


Temmuz ayı dönemine ait kira enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak. Bu tarihte ev sahipleri kiracılarına açıklanan oranlara göre kira zammı uygulayabilecek. Peki işyeri kira artışı nasıl hesaplanır?


İşyeri kira artış oranları, mesken kira artış hesaplamalarından farklı olarak yapılıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mesken enflasyon hesaplamalarında ÜFE oranları baz alınırken; işyerleri için bu uygulamaya 1 Temmuz 2020 tarihinde başlanması kararı alındı. Buna göre 1 Temmuz 2020 tarihine kadar işyeri sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabilecek. 


Ancak işyeri kira artış hesaplamaları hakkında yapılan yasal düzenlemelere göre, kira sözleşmesinde belirtilen kira artış tanımlaması öncelikli öneme sahip oluyor.


İşyeri kira sözleşmesi artış oranı için herhangi bir tanımlama yapıldıysa, mal sahibi kira zammını burada belirtilen esaslara göre yapıyor.


Ağustos ayı kira artışı nasıl hesaplanır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön