25 / 04 / 2024

Eşi çalışan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Eşi çalışan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi kapsamında yalnız tek meskene sahip gayrimenkul sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Peki, eşi çalışan ev hanımı emlak vergisi öder mi? İşte ev hanımlarının emlak vergisi muafiyeti...



Eşi çalışan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi kapsamında yalnız tek meskene sahip gayrimenkul sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Bu uygulama gereğince bazı şartların yerine getirilmesi halinde tek mesken sahipleri emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Muafiyet kapsamında geliri olmayan ev hanımları da bulunuyor. Ev hanımlarının 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde, vergi ödemesinden muaf tutuluyor.


Peki ev hanımı eşinden para alıyorsa, "gelir" olarak nitelendirilir mi? 


Emlak vergisi uygulaması bakımından ev hanımları, hiç bir geliri olmayanlar sınıfına dahil ediliyor. 


Maliye Bakanlığı GİB İstanbul Vergi D. Bşk.’nın 22.3.2011 tarih ve 006.01-185 sayılı özelgesi gereğince brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir evi varsa emlak vergisi ödemiyor.


Buna karşın emlak vergisi muafiyetinde bizzat oturma şartı bulunmuyor. Tek meskene sahip olup da, eşinin veya ailesinin yanında yaşayanlar yine emlak vergisinden muaf olabiliyor.


Emlak vergisinden muaf tutulmayan gayrimenkul sahiplerinin ilk taksitlerini en son 31 Mayıs'a kadar ödemeleri gerekiyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


Emlak vergisi oranları 2014:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   



Yıllık ev vergisi ne kadar?


Geri Dön