26 / 04 / 2024

Eski kiracı hakkında yeni karar!

Eski kiracı hakkında yeni karar!

2014 Temmuz'da yürürlüğe giren bu uygulama ile on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyordu. Peki, alınan eski kiracı hakkında yeni karar nedir?



Eski kiracı hakkında yeni karar!

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu kapsamında 10 yıllık kiracıların sebepsiz tahliye edilmesi esasları bulunuyor.


2014 Temmuz'da yürürlüğe giren bu uygulama ile on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 10 yıllık kiracıların tahliyeleri başladı. 10 yılı dolan kiracının tahliye edilebilmesi için, taşınmaz mal sahibinin 3 ay öncesinden yazılı bildirimde bulunması gerekiyor.


Eski kiracı hakkında yeni karar almak üzere bir yasa teklifi hazırlandı. Bilindiği üzere 10 yılını doldurmuş ve bölgesinde markalaşmış onlarca işyeri sahibi de, mülk sahiplerinin eline geçen bu hak ile tahliye edildi.


Bu hususta; konuyla ilgili Meclis'e de çok sayıda şikayet ulaştı. Bunun üzerine yasa teklifi hazırlandı. Yeni düzenlemeyle adreste markalaşmış işyerleri boşaltılamayacak. Kiralar da keyfi olarak artırılamayacak.



10 yıl dolan kiracı nasıl tahliye edilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön