25 / 04 / 2024

Ev satarken gelir vergisi ödenir mi?

Ev satarken gelir vergisi ödenir mi?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcılar birtakım vergileri ödemek ile mükellef oluyor. Peki, her satıcı ev satarken gelir vergisi ödenir mi? Ev satarken gelir vergisini kimler, ne zaman ve nasıl öderler?



Ev satarken gelir vergisi ödenir mi?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcılar birtakım vergileri ödemek ile mükellef oluyor. Satıcıların ödemesi gereken vergiler arasında gelir vergisi de olabiliyor.


Peki, her satıcı ev satarken gelir vergisi ödenir mi? Ev satarken gelir vergisini kimler, ne zaman ve nasıl öderler? İşte gelir vergisi koşulları;


Ev satışında gelir vergisi:

Gelir vergisini taşınmaını satan herkes ödemiyor. Yalnız edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaran ve kazanç elde eden kimseler satıyor.


Vergi için istisna sınırları belirleniyor. Yapılan hesaplamalara göre bu sınırın üstündeki gelirler için vergi ödemesi yapılıyor. Gelir vergisi, ödemeleri senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunuyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;


- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Ev satışında gelir vergisi 2016 istisnası

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.


Gayrimenkul gelir vergisi mükellefi kimdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön