23 / 04 / 2024

Ev satılınca kira kontratı ne olur?

Ev satılınca kira kontratı ne olur?

Kiracı olarak kullanmakta olduğunuz gayrimenkul ev sahibi tarafından satılması durumunda bazı haklarınız söz konusu oluyor. Bu durumda kiracının hakları neler? Peki, ev satılınca kira kontratı ne olur?



Ev satılınca kira kontratı ne olur?

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor. 


Kiracı olarak kullanmakta olduğunuz gayrimenkul ev sahibi tarafından satılması durumunda bazı haklarınız söz konusu oluyor. Eğer kira kontratı bitmeden gayrimenkul satılırsa ev sahibinden size en geç 6 ay sonra evi boşaltmanız gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekli oluyor.


Ancak ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynı haliyle devam ediyor. Ev sahibi tarafından bu ihtraname çekilmediği sürece kiracı olarak yapmanız gereken bir durum bulunmuyor.


Ev sahibi evi satmak için kiracısına ihtarname çekerse bu durumda kiracının evi boşaltması gerekiyor. Ancak kiracı ev sahibi ile evi boşaltacağı tarih konusunda anlaşmaya sağlayabiliyor.


Yeni ev sahibi ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor. Ancak 6 ay önce önce ihtarname çektiğini ispatlaması gerekli oluyor.  Burada önemli nokta ise ev sahibinin satın aldığı konuta acil ihtiyacı olduğunu mahkemeye kabul ettirmesinin gerekliliği olarak karşımıza çıkıyor.


Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşıyor. Bu durumda mahkeme ev sahibinin bu talebini geri çevirebiliyor.



Kontrat nasıl hazırlanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön